h

'Wat is er aan de hand met de SP?'

6 augustus 2014

'Wat is er aan de hand met de SP?'

Voormalig SP-senator, feministe en schrijfster Anja Meulenbelt verliet onlangs de SP vanwege de te beperkte steun vanuit de landelijke SP voor onder andere Palestina, dat wordt bezet door Israel. Op haar eigen weblog schrijft ze: "Toen linkse vrienden mij vroegen wat er in godsnaam met de SP aan de hand was – was hier sprake van een stille koerswijziging? kon ik daar geen antwoord op geven. Ik weet het nog niet. Het is wel te zien dat de partij al een hele tijd bezig is om een andere positie in te nemen, niet meer alleen de partij van tegen, maar ook van ergens voor, en veel moeite doet om te laten zien dat er met de SP samen te werken valt, zelfs, zoals in Amsterdam met de VVD."

"Ik weet niet of er sprake is van een werkelijke koerswijziging, of dat er een neiging in is geslopen om maar een beetje voorzichtig te zijn, geen controverses aan te gaan, geen interne strijd te veroorzaken zoals die andere linkse partijen de das had omgedaan. En ja, ik kom met mijn verbondenheid met moslims, en met de zwarte beweging, en met de Palestijnen steeds weer aanzetten met potentiële splijtzwammen. Ik kreeg er geen ruzie over, de partij legde me geen strobreed in de weg, ik was altijd geheel vrij wat ik op mijn weblog zou zetten, maar ik had steeds meer het gevoel een getolereerde minderheid te zijn waar niet naar werd geluisterd.

"Ik zag op een paar partijgenoten die zich eveneens vreselijk ergerden geen aanwijzing dat de top en de tweede kamer fractie zich nu eindelijk eens serieus bezig zou houden met racisme en uitsluiting en wat daartegen te doen valt. En in juli bleek de partij ook ernstige koudwatervrees te hebben tegen deelname aan demonstraties voor Gaza. Met uitzondering, uiteraard, voor die enclave binnen de partij: de afdeling Rotterdam. Plus nog wel tien losse SPers tussen duizenden demonstranten. Geen vlag, geen ballon, geen rode jasjes, geen flyers, geen borden of spandoeken. Niks."

U bent hier