h

Zoek het zelf maar uit of val dood...

31 augustus 2014

Zoek het zelf maar uit of val dood...

"We zullen en moeten de georganiseerde solidariteit vernietigen want dat schrijft onze ideologie nu eenmaal voor. Weg met de overheid! De staat is een sta-in-de-weg van privaat. Bovendien wil Brussel dat ons begrotingstekort niet boven de 3% uitkomt. Anders kunnen we de banken niet meer uit de brand helpen en de multinationals geen belastingverlaging bieden. En dus schakelen we ons gezond verstand en ons gevoel voor menselijkheid uit.

Door Veerle Slegers, geschreven naar aanleiding van het artikel "Verboden woorden voor ambtenaren" in Vrij Nederland

Dat zijn alleen maar sta-in-de-wegs. En gebruiken we newspeak, ontleend aan Amerikaanse pseudopsychologische manipulatietechnieken (ook wel NLP genoemd). Om te maskeren dat we gewoon ideologisch gestuurd neoliberaal aan het bezuinigingen zijn. Just do it! Tsjakka!

Want het is voor de eigen bestwil van burgers natuurlijk. Ze zijn immers altijd veel teveel gepamperd. Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. En ja, natuurlijk kan iedereen dat. Wat nou te ziek, te gehandicapt, te oud? Wat nou alleenstaande ouder met kleine kinderen? Wat nou mantelzorg? Lui zul je bedoelen! En niet genoeg werk voorhanden? Niet genoeg vacatures? Nou, dat gaan ze toch zzp-en! Maak je eigen werk! Niet vanuit je hart of je hoofd, nee: Bied wat de markt nodig heeft. Want de markt, die is heilig. Die lost alles op. Volgens onze ideologie. Die is zó handig: hoef je niet meer zelf na te denken.

Jaja, vroeger, in de jaren zeventig, geloofde links in de maakbaarheid van de samenleving. Maar nu doen wij neoliberalen dat. En die sociaaldemocraten, die hebben we gewoon prima ingekapseld. Hebben ze zelf niet eens in de gaten, haha. Die verkopen nou ons enthousiast ons verhaal. En ze geloven het zelf ook nog. We hoeven ze alleen maar de illusie van een machtspositie te geven, wat strategische baantjes hier en daar. En wij, wij staan erbij en kijken ernaar, grijnzend. Anderen halen de kastanjes voor ons uit het vuur. En onze kassa en die van onze corporate kameraden rinkelen. Mooi toch? En wat de langetermijnkosten van al deze kortetermijnbaten zijn? Hey, wie dan leeft, wie dan zorgt. Als wij het maar niet zijn, haha!

U bent hier