h

Dure handhaving blauwe zones overbodig

5 september 2014

Dure handhaving blauwe zones overbodig

Roland van BraamIn het Zaans Beraad van vorige week was de insteek van de SP-fractie om in te stemmen met invoering blauwe zones in de buitengebieden van Zaandam. De SP wil ook benadrukken dat we in principe absoluut voor blauwe zones zijn en dat het een beter middel is dan betaald parkeren.

Bijdrage van raadslid Roland van Braam in de raadsvergadering van 4 september 2014

Maar we vragen ons wel af of handhaving nodig is. De SP fractie denkt dat we onze inwoners erop kunnen vertrouwen dat ze niet langer parkeren dan toegestaan. En het het zou enorme kosten voor handhaving door zogenaamde 'boa's' (buitengewoon opsporingsambtenaar) besparen. Want 3 ton is wel weer heel veel geld.

Maar als ze er toch komen wat gaan die boa's nog meer controleren. Of gaan ze alleen boetes innen voor de gemeentekas?

De wethouder kon vrige week de SP niet overtuigen met zijn beantwoording. In tegendeel, u raakte geïrriteerd en liep flink met uw handen in het gezicht te wrijven en ondertussen flink te puffen. Nee, u kwam niet sterk over!

Op vragen van ROSA hoe het nu verder moet met de bewoners die in het gebied van blauwe zones wonen zei u 'dat u nog in gesprek was met de bewoners, maar op korte termijn verwacht hieruit te komen'.

Wethouder, maar er zitten vast ook financiële consequenties aan vast voor de bewoners? En de SP wil graag weten wat zijn die financiële consequenties?

U als wethouder die in de vorige periode in de oppositie zat namens het CDA (een bestuurderspartij) en bij elk initiatief van de SP vroeg om dekking, komt u nu zelf met een voorstel waarvoor nog geen dekking is gevonden. De heer Pauw van ROSA refereerde er vorige week er ook al naar. Dus wethouder: de SP hoopt dat u inmiddels dekking heeft gevonden.

Om ook blauwe zones in te voeren in andere gedeeltes van Zaanstad (dit was een vraag van de POV vorige week), zoals de Zuiddijk in Zaandam was uw antwoord 'dat dit onderdeel uitmaakt van het stadscentrum waardoor invoering niet mogelijk is'. Wel wethouder, dan nodig ik u uit om een keer naar de Zuiddijk te gaan en dan oordelen of u vind dat dit onderdeel uitmaakt van het stadscentrum. Want de kleine middenstander merkt daar helemaal niks van, sterker nog: de ene na de andere winkelier verdwijnt er. Vorig jaar nog Van der Leeden, één van de grotere zaken op de Zuiddijk. Het is een kaalslag daar!

De SP benadrukt dat ze het erg belangrijk vindt dat als deze plannen doorgaan dat de boa’s vanuit de ambtelijke organisatie geworven worden. Ook als deze bopa’s er niet zijn binnen de organisatie zijn verwacht de onze fractie dat ze er geschikt voor gemaakt worden. Want het mag niet zo zijn dat door de vele reorganisaties dat de gemeente straks van buiten voor veel geld boa’s moet aantrekken terwijl hier ambtenaren worden ontslagen. Dat mag en kan niet zo zijn!

U bent hier