h

Ook geen wilde dieren in circus Wormerland?

4 september 2014

Ook geen wilde dieren in circus Wormerland?


De organisaties 'Dierenbescherming' en ' Wilde Dieren De Tent Uit' strijden al jaren om wilde dieren in circussen te verbieden. Ook gemeenteraadsleden en wethouders in vele gemeenten in Nederland doen al jarenlang vele pogingen om te voorkomen dat circussen met wilde en exotische dieren hun gemeente komen bezoeken. Immers, een circus kan zijn wilde en exotische dieren geen dierwaardig en behoorlijk leven bieden.

Gemeenten zaten de afgelopen jaren steeds te hannesen met slimmigheidjes en niet- zo- slimmigheidjes om de komst van circussen met wilde dieren te voorkomen. Zo konden gemeenten bijvoorbeeld zelf circussen zonder wilde dieren uitnodigen. En zo konden gemeenten circussen met wilde dieren weren door hen mee te delen dat er te weinig ruimte in de gemeente is voor juist hun circus. Geen afdoende argumenten om de 'wildedierencircussen' daadwerkelijk buiten de gemeente te houden. Rijksbeleid is gewenst.
De gemeente Wormerland is trouwens al heel veel jaren door geen enkel circus met wilde dieren aangedaan.

Voor de tegenstanders van 'wildedierencircussen' en dierenwelzijnsorganisaties gloorde er al enige tijd hoop. De regeringscoalitie van VVD en PvdA beloofde dat er nu eindelijk wetgeving zou komen die ervoor zou zorgen dat er geen circussen met wilde en exotische dieren in Nederland hun tenten zouden opslaan. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) maakte echter geen haast met de wetgeving.

Dit schoot wethouder Joost Eerdmans uit Rotterdam in het verkeerde keelgat. Samen met wethouders uit 23 andere gemeenten schreef hij een brandbrief naar Sharon Dijksma. Er moet nu eindelijk eens een beetje vaart achter de o zo gewenste wetgeving worden gezet.
Opmerkelijk is dat het college van Wormerland in het lijstje van de ondertekenaars ontbreekt, net als het college van Zaanstad. De brief werd overigens wél ondertekend door wethouder Marco Olij (D66) van Oostzaan.

Dat de gemeente Wormerland in het lijstje van ondertekenaars ontbreekt is voor SP- raadslid Mart van der Kolk een reden om het college hierover te bevragen. De SP heeft zich altijd heel sterk gemaakt voor een goed dierenwelzijnsbeleid. Ook Wormerland heeft - dankzij de voormalige SP- wethouder - een dierenwelzijnsnota, waaraan inmiddels ook een uitvoeringsbeleid wordt gekoppeld.
In Zaanstad stelde SP- raadslid Nora Swagerman vragen over hetzelfde onderwerp.

Bent u ook benieuwd wat het antwoord is? Hou deze website in de gaten.

U bent hier