h

SP Zaanstad kritisch over tegenprestatie

29 november 2014

SP Zaanstad kritisch over tegenprestatie

Evert HartogDe Socialistische Partij vind het van groot belang dat alle inwoners meedoen in onze samenleving, en dat er niemand aan de kant blijft staan. De verwachting is dat de meeste mensen die een beroep doen op de participatiewet vrijwillig mee doen. Dat hoort ook zo. Helaas wil dit college diegenen die niet uit zichzelf in beweging komen met dwang achter de geraniums vandaan jagen. Dat stuit ons tegen de borst. Dwang helpt mensen niet. Zeker niet als de activiteiten voor deze groep niet tot doel hebben naar werk toe te leiden.

Bijdrage van raadslid over de verordening Participatiewet Evert Hartog in de raadsvergadering van 27 november 2014

Erger nog wordt het als blijkt dat mensen die al jaren uitstekend vrijwilligerswerk doen worden verdrongen door mensen die “moeten” zodat de huidige vrijwilligers teleurgesteld weglopen en het vrijwilligerswerk dat al gedaan werd in elkaar driegt te storten zoals bij enkele buurtcentra al dreigt te gebeuren.

Volgend probleem is dat het sociaal wijkteam (SWT) met een dilemma wordt opgezadeld. Het SWT moet burgers activeren. Daarnaast is het onvermijdelijk dat zij een rol krijgen bij het uitvoeren van de verplichte tegenprestatie via vrijwilligerswerk. Dat creëert wantrouwen bij de doelgroep. Het is alsof je iemand met een oude auto, die wil weten of de auto nog door de APK komt, naar een agent toe stuurt die een bekeuring kan geven. Dat gaat niet gebeuren. Wij dienen samen met GroenLinks en ROSA een motie voor functiescheiding in als aanvulling op de motie van de SP van 28 november vorig jaar, die is aangenomen en vraagt beslissingen die gevolgen hebben voor het inkomen niet bij de SWT's neer te leggen.

Een verplichte tegenprestatie werkt niet. Wij komen samen met Groenlinks en ROSA met een amendement om de maatschappelijke tegenprestatie niet verplicht te stellen.

Artikel 9c. van de wet werk en bijstand formuleert het zo:

Naar vermogen door het college opgedragen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten die worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

Dit is overgenomen in de participatiewet.

Hier blijkt uit dat het college zelf bepaalt wat er opgedragen wordt en wanneer. De gemeente Amsterdam heeft het zo geïnterpreteerd dat de tegenprestatie vrijwillig kan zijn.

Voor activering van vrijwilligerswerk en tegenprestatie is in het beleidsplan een bedrag van 487.500 euro gereserveerd. Wij stellen voor dat bedrag in zijn geheel aan te wenden voor de activering van vrijwilligerswerk. Op handhaving kan worden bespaard als de tegenprestatie niet verplicht is.

In het beleidsplan worden enkele instrumenten genoemd voor activering en re-integratie. Een daarvan is de participatieplaats, werken met behoud van uitkering. De vakbond FNV voert hier strijd tegen, de Gemeente Amsterdam heeft de participatieplaats geschrapt. De Socialistische Partij wil dat mensen beloont worden naar werken. Gratis werk ontaard in uitbuiting, daarom dienen wij een motie in om werken met behoud van uitkering aan te passen in werken met echt loon.

Tenslotte dienen wij een motie in om de nadruk op eigen verantwoordelijkheid te schrappen en het beleidsplan meer te richten op ondersteuning bij het vinden van betaald werk. Een groot aantal deskundigen wijst er al enige tijd op dat het wijzen op eigen verantwoordelijkheid contraproductief is. Mensen ontwikkeling daardoor een schuldgevoel en vervallen juist weer in hun oude gewoonten. Kennelijk lopen we in Zaanstad wat achter bij het vergaren van de laatste kennis over dit gebied. Beter is, om samen met mensen die een beroep doen op de participatiewet naar de juiste oplossingen te zoeken bij het vinden van betaald werk.

Update

Geen van de moties en amendementen van de linkse partijen werd door het rechtse college overgenomen, waardoor de 'gedwongen tefgenprestatie' blijft. Zo worden armen en werklozen als het ware gestraft, in plaats van dat er aan armoede en werkloosheid echt iets wordt gedaan. De SP stemde dan ook tegen deze verordening.

U bent hier