h

Aftrap campagne: test van de Texelflopper

22 februari 2015

Aftrap campagne: test van de Texelflopper

De fractie van de SP in Provinciale Staten van Noord-Holland is al een behoorlijke tijd intensief bezig met de Texelhopper (ook wel Texelflopper genoemd). De SP boekte successen, maar had soms ook minder goede kaarten. Op 21 februari 2015 was de ultieme test van het provinciale misbaksel. Meer dan 50 SP'ers uit heel Noord-Holland - waaronder veel SP'ers uit de Zaanstreek - maakten gebruik van het omstreden belbusjessysteem. Dit als aftrap van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

Foto: Maikel Kat / www.zaanstreek.sp.nl

Lachen om belbus-verhalen

Door Anna de Groot uit Wormerveer, kandidaat-Statenlid

Rond kwart over negen op die zaterdagmorgen parkeerde ik mijn autootje bij de Remise in Krommenie. Vincent Wetselaar, Evert Hartog en Micha Ternede stonden klaar om mee te rijden. Dapper van ze dat ze na een uur in mijn krappe autootje nog geen rugklachten of onverwacht optredende trombose meldden. Want het was een knap staaltje origami op mijn achterbank.

Foto: Maikel Kat / www.zaanstreek.sp.nl

Koffie op de boot naar Texel

In Den Helder aangekomen was er de eerste moeilijkheid. Blijkbaar was er kort geleden betaald parkeren ingevoerd op de Fabrieksgracht. Een collecte onder de meerijdende Zaanse SP'ers leverde echter genoeg muntgeld op om deze eerste hindernis te overwinnen. Na het sponsoren van de gemeente Den Helder via de parkeermeter, liepen we met z'n vieren naar de 'busterminal' bij het Helderse treinstation.

Op het busstation volgde onze eerste Texelhoppertest. 50 SP'ers belden rond 10.49 uur naar de telefooncentrale van de Texelhopper. Ikzelf klom netjes op in het rijtje wachtenden van 19 naar nummer één en werd toen genadeloos weer onderaan de wachtrij gezet. Na 20 minuten kreeg ik contact en mij werd verzekerd dat ik om 12.00 uur met de Texelhopper mee kon rijden naar de halte Koningsweg in Oosterend.

Foto: Anna de Groot / www.zaanstreek.sp.nl

SP'ers op het busstation

Een boottochtje met buslijn 28 in de Teso veerboot was de volgende stap. Succesvol arriveerde de ploeg SP'ers op Texel, waar drie belbusjes klaarstonden. Twee busjes waren van het formaat AOV in Zaanstad en er was nog een busje dat voldeed aan het formaat buslijn 121 in Wormerland. Een grote chaos ontstond. De busjes waren niet in staat de stroom SP'ers (en andere passagiers) te verwerken. Dat resulteerde in bus in- bus uit. Uiteindelijk kon iedereen in opgepropte en ademloze toestand mee, behoudens acht SP'ers. Die kwamen uiteindelijk in een haastig ingehuurde touringcar terecht en hadden met z'n achten dus lekker de ruimte. Achteraf hoorde ik dat Remine Alberts haar bestemming nooit bereikte. Na bijna twee uur reizen kwam ze in Den Burg aan, waar ze met haar maatje voor de dag geflyerd heeft.

Foto: Maikel Kat / www.zaanstreek.sp.nl

Toespraak lijsttrekster Remine Alberts

Evert Hartog en ik stapten op de Koningsweg in Oosterend uit het busje. Een vakantieparkje en drie boerderijen bleken ons doel te zijn. Daar waren we snel klaar met onze magneetkaartjes, vouwfolders en tomaatsponsjes. We besloten onze voettocht voort te zetten naar het dorpje Oosterend, waar we na een flyertochtje in een cafeetje Roel uit Castricum en Pien uit Stedebroec ontmoetten. In het cafeetje kregen we van een autochtone Texelaar achter een groot glas bier een uitgebreide uitleg over het Texelhoppersysteem. Voor sommige Texelaars is het een vooruitgang (want zij hebben nu een busje), voor andere Texelaars een ramp (ouders met kinderen, bijvoorbeeld, betalen voor elke schooldag dat hun kind met het busje rijdt € 6,- per kind per dag).

Evert, Roel, Pien en ik flyerden en praatten nog wat en versierden het dorp ook nog met een paar SP- posters. Om 14.00 uur moesten we weer om het busje bellen. Gelukkig nam Roel deze taak voor alle vier tegelijk op zich. We kregen te horen dat ons busje om 14.50 uur van de halte Kerkplein zou vertrekken. En inderdaad... het busje vertrok van de halte Kerkplein, maar wel om 15.10 uur, twintig minuten te laat.

Foto: Maikel Kat / www.zaanstreek.sp.nl

Als eerste in de belbus op weg

In Den Burg aangekomen waren we toch nog op tijd voor de toespraakjes van Marnix Bruggeman, Remine Alberts en Tsipora Perreira (van 'Behoud de bus') en een biertje. Om 17.35 uur vertrokken we weer met buslijn 28 en de Teso boot naar Den Helder, waarna ik mijn drie SP-mannen weer veilig naar Krommenie en de Remise bracht. Een beetje zweet in mijn handen had ik wel, want tussen Den Helder en Koedijk is de tweebaansweg slecht verlicht (toch een beetje eng voor een Zaankanter).

Foto: Makel Kat / www.zaanstreek.sp.nl

Reken af! (in bierbrouweri de Bonte Koe)

Mijn conclusie: De Texelhopper is inderdaad een Texelflopper. Duur voor de passagiers en voor de provincie Noord- Holland (die het geld van de belastingbetaler uitgeeft). De Texelaar, de toerist en de Noord- Hollander krijgen geen waar voor hun geld. En ik houd mijn hart vast en vrees het ergste voor het toeristenseizoen. De Texelhopper kan een toestroom van toeristen nóóit aan.

Foto: Maikel Kat / www.zaanstreek.sp.nl

SP-sponsjes in de belbus!

Maar het was een geweldig leuke dag. De zon scheen dat het een lieve lust was, Oosterend is een super lief dorpje en mijn SP-collega's waren helemaal top. In de herhaling? Ja, maar na de ontvangst van het vakantiegeld en met slechts een paar vriendjes.

Meer lezen?

U bent hier