h

Jong en verslaafd...

22 maart 2015

Jong en verslaafd...

Volgens mij neemt het drugsgebruik onder jongeren nog steeds flink toe. Dat is tenminste wat ik om mij heen zie. Zelf ben ik 19 jaar en merk dat een hoop jongeren experimenteren met verschillende soorten verslavende middelen.

Door een jongere zelf geschreven samen met Wim Verhoeven

Dit kan verschillen van ‘het een paar keer proberen’ tot stelselmatig gebruik. Voor de meesten blijft het bij één keer proberen omdat het interessant en spannend wordt gemaakt door anderen uit hun omgeving. Zoals vrienden en vriendinnen die het (vaker) doen. Maar er is ook een groep die blijft hangen in het gebruik van drugs en daar vaak ongemerkt steeds dieper in wegzakt. Dit is de groep waarover ik het wil hebben.

Gebruik lijkt onder jongeren wel steeds meer als ‘normaal’ te worden beschouwd. Softdrugs, maar naar mijn idee vooral middelen als cocaïne en XTC. Ze worden als gewoon gezien en het is ook vrij gemakkelijk om aan zulke drugs te komen. Sommigen kunnen heel gemakkelijk besluiten om iets nooit, eenmalig of zo af en toe te gebruiken. Maar niet iedereen is daar mentaal sterk genoeg voor.

Om mij heen zie ik mensen voor wie het gebruik inderdaad iets normaals is geworden. Iets wat de eerste paar keer nieuw en spannend leek is nu steeds vaker nodig om het maar net zo naar je zin te hebben. Dat is wat de verslaving je vertelt tenminste.
Zo ook een goede vriend van mij, om maar een voorbeeld te noemen, die op jonge leeftijd al in aanraking kwam met drugs. Verslaving is iets waar hij bekend mee is, zo is zijn vader alcohol en gok verslaafd. Dat brengt aardig wat stress mee in het gezin wat op ieder zijn eigen uitwerking heeft. Dit samen met een vriendengroep waarin veel harddrugs worden gebruikt/verkocht is geen gemakkelijke positie. Al snel wordt het voor hem normaal om ieder weekend drugs te gebruiken. Dit in combinatie met veel alcohol.

En aangezien het drinken van alcohol voor de meeste jongeren iets normaals is valt het niet op als hij wat meedrinkt. Maar omdat de verslaving bij hem al zo diep zit, kan hij geen alcohol meer drinken zonder cocaïne te gebruiken. Wat dus duidt op een dubbele verslaving, zowel alcohol als cocaïne. Hoewel hij zich bewust is van zijn verslaving is hij niet bereid zich te laten behandelen, wat naar mijn mening vooral de schaamte is. Zo verkeert hij in vicieuze cirkel. Omdat er onderling onder jongeren zo makkelijk over drugs gepraat wordt valt het vaak niet zo snel op dat iemand een verslaving heeft of opbouwt. Vrienden en omgeving merken het dan vaak pas als het al te laat is.

Zo liggen naar mijn idee af en toe drugs gebruiken op een feestje of in groepsverband heel dicht bij stelselmatig gebruik. Voor de een ligt dit verder uit elkaar dan de ander. Maar omdat het zo geaccepteerd is is de stap naar mijn mening veel kleiner. De groepsdruk en het aspect van ‘Ach, iedereen doet het weleens’ maakt dat beginnen met het gebruiken van drugs en dus ook de verslaving dichterbij komt te liggen. Dit is voor veel jongeren een probleem.

Gesprek door Wim Verhoeven voor de Koffiekring Zaanstad, een niet-partijgebonden vrijwilligersinitiatief voor mensen die door de maatschappelijke veranderingen worden getroffen. Ook getroffen door bezuinigingen? Mail Wim! verhoevenkoffiekring@tele2.nl

U bent hier