h

Koffiekring Zaanstad

Wim Verhoeven interviewt Zaankanters voor de Koffiekring Zaanstad, een niet-partijgebonden vrijwilligersinitiatief voor mensen die door de maatschappelijke veranderingen worden getroffen. Ook getroffen door bezuinigingen? Mail Wim! verhoevenkoffiekring@tele2.nl

20 januari 2018

Scheuren in de muren van de maatschappij

De moeder strekt de linkerarm uit met een lepel in haar hand om het kind te voeren. Haar aandacht is echter volledig gevestigd op de tablet die zich in de andere hand bevindt. Het lijkt of zij stuurloos de handeling verricht. Een stel bedrijft de liefde terwijl beiden tegelijk op hun eigen smartphone turen. De kunstenaar die deze schilderijen heeft gemaakt wil iets op schokkende manier duidelijk maken.

Lees verder
26 oktober 2017

Een oase van menselijkheid

Het is die middag erg druk op de Koemarkt in Purmerend en ik kijk naar de vele mensen die bij de kraampjes op zoek zijn naar een product dat ze nog niet hebben. De koffie en appeltaart die ik hier op een terras bestel beschouw ik als een beloning voor mijn fietstocht. Het smaakt allemaal uitstekend en de bediening is top. Dit is Brownies & downieS, een lunchcafé, waar mensen met een beperking werken.

Lees verder
24 oktober 2017

De lange weg

Een van de woonbegeleiders in het huis voor de opvang van dak- en thuisloze jongeren geeft een stuk papier en een pen. Hoewel ik hierheen ben gekomen voor een eerste verkenning, ontstaat een spontaan gesprek en is het dus handig als je iets kunt noteren. We hebben het over een ingewikkelde materie die je alleen, zoals hier met bevlogen en deskundige medewerkers, kunt behandelen. Volgens Stichting Zwerfjongeren Nederland gaat het in de meest recente schatting om ca. 12.000. Aan de andere kant is dit moeilijk vast te stellen en het CBS schat zelfs het totale aantal dat buiten beeld is zonder inkomen veel hoger in.

Lees verder
21 oktober 2017

Johanna

Een koek met chocoladedip en een kop koffie zijn de inleiding voor een gesprek met een werkneemster van de Baanstede. Het is toeval dat we elkaar weer zien. Niets is gepland, maar het lijkt een mooie gelegenheid om eens terug te kijken naar hoe het leven voor haar is verlopen.

Lees verder
3 juli 2017

Huurverhoging met een natte spons

Er zijn veel verhalen van sociale huurders uit diverse wijken. Ik luister naar hen en geef weer wat er allemaal op mij afkomt. Het zijn mensen die moeite hebben met een systeem waarin ze soms klem zitten. Het lijkt of winstmaximalisatie en speculatie zomaar opduiken in een wereld die eigenlijk alleen sociale aspecten zou moeten kennen.

Foto: SP / www.sp.nl
Lees verder
13 juni 2017

'RIBW got talent' verlegt de grenzen

Mensen kunnen soms boven zichzelf uitstijgen. Talent is dikwijls aanwezig, maar hoe motiveer je iemand om dit te ontwikkelen en zichtbaar te maken? Tijdens het slotspektakel van de talentenshow die op 23 mei in Purmerend door het RIBW werd georganiseerd val ik van de ene verbazing in de andere.

Lees verder
29 april 2017

Grijs gebied met hoofdbrekens

Enige jaren geleden mocht ik samen met Monique Meijne van Odion, zogenaamde multi-probleemgezinnen bezoeken. Allerlei zaken vragen in zulke situaties bijna gelijktijdig om een oplossing. Je nadert een grens van de samenleving, waar alleen een specialistische aanpak nog soelaas kan bieden. Op de bank bij een man die radeloos is omdat schuldbeheer, scheiding, kinderen weg, werkloosheid samenkomen en uiteindelijk dat laatste beetje licht in de tunnel hebben gedoofd. In een ander gezin een vrouw met LVB, een licht verstandelijke beperking. Een kind komt binnen uit school. Niet alleen schoonmaken maar alle dagelijkse bezigheden moeten praktisch geheel worden georganiseerd van buitenaf.

Lees verder
21 maart 2017

Zelfredzaamheid en bureaucratie

Ik spreek deze ochtend met iemand die hulp biedt aan mensen met een, zoals hij dat noemt, sociaaleconomisch zwakkere positie. Een reis door het doolhof van regels, maar vooral ook een blik op wat er gebeurt als je van hieruit met het systeem in aanraking komt. Hij schetst de strijd die men voert om aan de eisen te voldoen en te voorkomen dat je een boete krijgt of wordt gekort op de inkomsten.

Lees verder
31 januari 2017

Tussen wal en schip

Hier in de Noorderkerk ontmoet ik weer de mensen, waar je afkomst, bezit of wie je bent niet belangrijk zijn. Afgepeld tot mens, met een enorme rugzak, maar ondanks dat, een glimlach, een blik vol verwachting als iemand interesse toont in wat hen bezighoudt. Zij komen in aanmerking om een keer per week hier een gratis maaltijd te nuttigen. Het aantal tafels dat bezet is, lijkt groter dan een aantal jaren geleden.

Lees verder
24 december 2016

Waar ligt de grens?

De man die voor me staat heeft een doffe blik in de ogen. Hij legt uit dat zijn inkomen bestaat uit AOW en een klein pensioentje. De huur ligt rond de zeshonderd euro. De laatste jaren heeft hij zijn levensstijl steeds naar beneden bijgesteld. Eerst geen vakantie meer, dan de auto weg en zoals hij vertelt daarna zullen we zelfs op voedsel moeten proberen te bezuinigen. Ik kan niet achter de schermen kijken en het verhaal in detail beoordelen maar de tendens is duidelijk. Uit alle berichten en gesprekken, komt een soort rode draad naar voren.

Lees verder

Pagina's

U bent hier