h

'RIBW got talent' verlegt de grenzen

13 juni 2017

'RIBW got talent' verlegt de grenzen

Mensen kunnen soms boven zichzelf uitstijgen. Talent is dikwijls aanwezig, maar hoe motiveer je iemand om dit te ontwikkelen en zichtbaar te maken? Tijdens het slotspektakel van de talentenshow die op 23 mei in Purmerend door het RIBW werd georganiseerd val ik van de ene verbazing in de andere.

Door Wim Verhoeven

Mensen die om allerlei redenen beschermd wonen laten deze avond via een optreden zien dat bij hen een la werd geopend. Hierin lijken alle krachten van iets dat bij mensen sluimerend aanwezig is samen te komen. Alsof ze plotseling iemand anders zijn. De metamorfose is enorm en op het toneel verschijnen zangers, dansers en gitaristen, waarbij het een plezier is om ernaar te kijken en te luisteren. Een jury beoordeelt iedereen, een voor de deelnemers spannend moment. De uiteindelijke winnares, met een op uitstekende wijze ten gehore gebrachte Autumn Leaves van Ed Sheeran krijgt een waarde cheque van € 250,-. Deze mag vrij worden besteed aan het verder ontwikkelen van haar talent. Een gesprek met een van de deelnemers leert dat het een leven zichtbaar kan verrijken.

Wat mij mateloos interesseert na deze avond is hoe men zover is gekomen. Ik spreek met Roula Tourgaidis, persoonlijk begeleider bij deze organisatie, over de achtergrond van deze manifestatie. Zij spreekt met grote passie over de mensen die aan haar zorg zijn toevertrouwd. ‘Het is gewoon een kik voor mij om iemand in het zonnetje te zetten’. Ze heeft zoals ze zelf zegt een holistische kijk op de medemens, een levensovertuiging dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Een van de drijfveren om dit te willen organiseren en te zorgen dat het een succes zou worden. Samen met andere bezielde medewerkers zocht zij het onderhuidse talent bij de mensen.

Een zoektocht die volgens haar niet zo moeilijk was omdat al min of meer wist wie dat waren en wat ze zouden kunnen. Toch is het een gedurfde stap geweest. In eerste instantie was de reactie van sommigen ‘dat durf ik niet’, maar er waren er ook die onmiddellijk lieten weten het erg leuk te vinden. ‘Ik wil graag zingen’.

Het idee om voor publiek op te treden was een volgende drempel. Allerlei zaken werden uitgeprobeerd. Niet iedereen kan zomaar voor een zaal optreden, terwijl men toch wel degelijk iets kan. Zo heeft Iemand bijvoorbeeld een gedicht ingesproken dat later via deze opname met beelden ten gehore werd gebracht. Hij stond dus niet zelf voor de zaal.

Het is duidelijk dat van zo’n enorme operatie veel wordt geleerd en in de afsluiting van dit gesprek komt dit nog eens duidelijk het volgende naar voren. We zullen op een andere manier naar mensen moeten kijken. De grootste uitdaging is hoe verbinding kan worden vormgegeven. Het huidige geld gedreven systeem heeft geen doel meer. Er moet een kanteling in het denken plaatsvinden.

Gesprek door Wim Verhoeven voor de Koffiekring Zaanstad, een niet-partijgebonden vrijwilligersinitiatief voor mensen die door de maatschappelijke veranderingen worden getroffen. Ook getroffen door
bezuinigingen? Mail Wim! verhoevenkoffiekring@tele2.nl

U bent hier