h

SP vindt sluiting politieposten onverantwoord

11 maart 2015

SP vindt sluiting politieposten onverantwoord

Roland van Braam74 procent van de ondervraagde politieagenten vindt het sluiten van politieposten een slechte ontwikkeling. Dat blijkt uit een enquête die de SP hield onder 140 politiemensen werkzaam in de Eenheid Noord-Holland. De SP wil opheldering van de burgemeester. Zij willen weten wat hij gaat doen om te voorkomen dat politiebureaus in Noord-Holland sluiten. Daar heeft de SP Zaanstad al eerder vragen over gesteld, stelt Zaans raadslid Roland van Braam nu vervolgvragen.

Roland: "Dorpen raakten eerst hun bibliotheek, pinautomaten, buurthuizen en verzorgingshuizen kwijt. Nu zijn de politieposten aan de beurt. Die kaalslag is funest. Om dorpen leefbaar te houden moeten we voorzieningen juist kleinschalig en dichtbij mensen organiseren. Dan past het niet om zoveel politiebureaus te sluiten. De politie moet in de buurt blijven."

Door het sluiten van politiebureaus worden volgens SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman de aanrijtijden te lang: "Dit is een klap voor de veiligheid van bewoners die in een noodsituatie te lang op de politie moeten wachten maar ook de veiligheid van politiemensen is in het geding wanneer zij te lang op versterking moeten wachten.’"

Enige reacties van bewoners: "De politie komt steeds meer van de burgers af te staan. Ik merk het in mijn wijk al." "Alles wat opgebouwd is in het goede contact met de buurt en burgers gaat daarmee weer verloren."

Een agent uit het politieonderzoek: "De burgers moeten verder rijden. Het starten vanaf het bureau is er niet meer. Waardoor het gevaar aanwezig is dat met name de kleine gemeenten toezicht gaan missen." "Politie is de grip in de wijken aan het verliezen. Bureaus sluiten betekent onder andere binding weg" zegt een andere agent. "Klinkt leuk maar werkt in de praktijk niet. Plaatselijke kennis gaat verloren. Collega's moeten iedere dag maar zien waar ze in een auto moeten gaan surveilleren."

Meer lezen?

U bent hier