h

Jacob Vis: niet zwichten voor speculanten

2 april 2015

Jacob Vis: niet zwichten voor speculanten

Roland van BraamIn mijn eerdere bijdrage tijdens het Zaanstad Beraad heb ik al aangegeven dat de SP niet kan instemmen met het bouwen van 10 woningen aan de Kalverringdijk. De SP vind dat de eigenaar van Rito Holding zich als speculant opstelt en nooit serieus om tafel is gaan zitten met de vertegenwoordigende erfgoed instellingen.

Bijdrage door raadslid Roland van Braam in de raadsvergadering van 2 april 2015

Rito Holding heeft zich altijd laten vertegenwoordigen door hun advocaat. Nooit is de eigenaar aan tafel gaan zitten met de verschillende erfgoed instellingen. Nooit heeft de eigenaar de raad toegesproken of zich laten zien Door deze houding van Rito is er alleen maar over elkaar gepraat in plaats van met elkaar. Dit zegt alles over de betrokkenheid van de eigenaar. Niks, nada: alleen maar winstbejag.

De raad laat zich toch niet chanteren door Rito Holding door te dreigen als het plan niet door gaat met een groot fabriekspand . Terwijl iedereen weet dat er geen ondernemer is die hier een bedrijf wil beginnen. We laten ons als raad toch niet door deze speculant het mes op de strot zetten ?

De stichting Zaan en Dijk heeft een prachtig woningbouwplan ontwikkeld. En had zelfs al een ontwikkelaar gevonden die ermee aan de slag wil en het was ook economisch haalbaar.

Maar de speculant vond het bedrag te laag ten aanzien van de vraagprijs. Terwijl het een heel realistisch bod was. Maar de eigenaar vraagt een prijs die niet realistisch is.

De heer Schipper van de ChristenUnie hield tijdens het Zaanstad Beraad van 11 september 2014 een mooi betoog . Hij stelde voor om de gemeente zelf de grond aan te kopen en waarschuwde dat het Jacob Visterrein de enige mogelijkheid is om de Zaanse Schans nog uit te bereiden.

Want de Schans voorziet een groei van 1,4 naar 2 miljoen bezoekers in 2020. En de Schans is van economische groot belang aldus Schipper van de ChristenUnie.

Wij kennen de ChristenUnie als een betrouwbare partij en wij hopen dat zij nog steeds achter hun betoog staan.

De SP is van mening om het terrein voorlopig braak te laten liggen tot er een goede oplossing is voor de Schans.

De Zaanse Schans voorziet dus een groei van 2 miljoen bezoekers in 2020. En de Schans lijdt nu al onder de toename van toeristen. Daarom moeten we zorgvuldig om gaan met dit gebied en goed de adviezen volgen van de verschillende erfgoedinstellingen om het gebied rondom de Zaanse Schans goed in te richten. Ook wordt dit onderschreven in het rapport van LAgroup dat de mogelijkheid verloren gaat om in de toekomst functies te realiseren met een toegevoegde waarde voor de Schans.

Dus als de raad besluit dat Rito haar plan voor de bouw van 10 luxe woningen laat realiseren dan zet u uitbreiding van de Schans op slot. En dat met het oog dat er meer bezoekers naar de Schans gaan komen.

Nee, de SP laat zich niet chanteren door een speculant die ooit het terrein kocht voor 181.000 euro en nu probeert miljoenen winst te maken. Terwijl wij, de raad, weten dat de opgevoerde kosten door Rito die in geheime brief genoemd worden niet kloppen. Er klopte wel niet meer niet en dat weet deze raad!

Meer lezen?

U bent hier