h

Demonstratie voor Griekenland: tegengif voor eenzijdige mediaberichten

1 juli 2015

Demonstratie voor Griekenland: tegengif voor eenzijdige mediaberichten

Dinsdagavond 30 juni, vlak voordat het ultimatum aan Griekenland verliep waarop 1,2 miljard euro moest worden terugbetaald, demonstreerden 100 mensen, die zich op het Marie Heinekenplein te Amsterdam hadden verzameld, tegen het Europese bezuinigingsbeleid dat Griekenland wordt opgelegd. De Zaanse SP was erbij, naast de Amsterdamse SP.

Foto: Evert Hartog / www.zaanstreek.sp.nl

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut

Door Evert Hartog, raadslid

Solidariteit met de gewone Grieken
Professor Ewald Engelen, hoogleraar financiƫle geografie, hield een vlammend betoog. Wat de Grieken als laatste voorstel hebben geweigerd is een verdere bezuiniging van 4,4 % op de rijksbegroting. Vertaald naar Nederlandse omvang zou dat in Nederland een bezuiniging van 26 miljard euro betekenen. Het bruto nationaal product van Griekenland is door de crisis en het Europese bezuinigingsbeleid al met 25 % geslonken, de werkloosheid is 30 %, onder jongeren 58 % en de Grieken hebben al 30 % van hun salaris in moeten leveren.

Daarnaast zijn er zeer ingrijpende hervormingen geweest waardoor de Grieken langer werken dan andere Europeanen. De koopkracht wordt verder aangetast door een voorgestelde verhoging van de BTW naar 23 %, die de economie nog meer schade aanbrengt.

Ingeborg Beugel, journalist, programmamaker en initiatiefnemer van de demonstratie, had in Griekenland gesprekken met vrienden en ambtenaren van de Griekse minister van financiƫn Varoufakis. Die vertelden dat er nooit echt geluisterd is naar de Griekse voorstellen. Lang hebben ze hoop gehad op een verstandige houding van de eurogroep, maar telkens als ze met waterdichte argumenten kwamen om de Europese voorstellen te verbeteren werden ze aangehoord en bleef de reactie uit. Discussie was onmogelijk. Uiteindelijk kwam de eurogroep weer met een voorstel dat niet beter was dan het vorige voorstel. Het was gekmakend en surrealistisch.

Sadet Karabulut, Tweede kamerlid van de SP, hield een vlammend betoog over de desastreuze koers van Europa. Alles wijst er op dat Syriza, de partij van premier Tsipras, koste wat kost kapot moet worden gemaakt. De eurogroep is doodsbang voor de opkomst van radicaal links en is bang dat Podemos uit Spanje sterker wordt als Syriza succes heeft. Het zijn niet de argumenten die tellen maar irrationele belangen.

Verder sprekers waren: een Griekse hoogleraar, een Griekse spreker van Syriza en een spreker van het Spaanse Podemos. Allen waren zeer bezorgd over de toekomst van Europa en de manipulatie van de Nederlandse en Europese media.

Opvallend was verder dat de aangekondigde spreker van voorheen de PvdA, tegenwoordig Groenlinks, Myrthe Hilkens niet is op komen dagen.

Verder lezen?

U bent hier