h

Grieks referendum is Europese klassenstrijd

6 juli 2015

Grieks referendum is Europese klassenstrijd

Zondag bewezen de uitvinders van de democratie hun eer aan hun voorvaderen. Dan houden de Grieken een referendum over het voorstel van de Europese Unie tot extra bezuinigingen. Het is ontzettend belangrijk dat de Grieken nu zelf mogen beslissen over wat er in hun land gaat gebeuren. Op dit moment is één op de vier Grieken werkloos (zelfs zes op de tien jongeren). De armoede is gigantisch gestegen en het aantal zelfmoorden neemt toe. De miljardenleningen hebben tot nu toe weinig geholpen. Hoe kan dat?

Foto: ROOD / www.sp.nl

ROOD (jong in de SP) solidair met Syriza

Door Merel Stoop (ROOD, jong in de SP) en Alex Kypriotakis (Youth of Syriza in the Netherlands)

De miljardenleningen zijn voornamelijk gebruikt om de Europese banken te redden. Daardoor gaat 90% van de noodhulp die Griekenland nu krijgt, na een rondje om de Akropolis, rechtstreeks de zakken van Noord-Europese banken in. Zij hebben daar miljarden aan verdiend. Nu heeft Griekenland weer geld nodig om de schuldeiser te kunnen betalen: geld lenen om leningen af te kunnen betalen. Er is nog meer aan de hand. De noodhulp die Noord-Europese banken moeten krijgen via Griekenland, wordt alleen verstrekt als de Griekse lonen en pensioenen verder omlaag gaan en de btw flink omhoog gaat.

Meer lezen?

U bent hier