h

'Het basisinkomen: progressief wondermiddel of Paard van Troje?'

6 augustus 2015

'Het basisinkomen: progressief wondermiddel of Paard van Troje?'

Van Rutger Bregman tot Roland Duchâtelet (in België) tot de hoofdeconoom van de bank BNP Paribas, de voorstanders van een basisinkomen zijn legio, en bevinden zich zowel links als rechts in het politieke spectrum. Veel linkse progressieve mensen voelen zich instinctief aangetrokken door de idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Ze zien zo'n basisinkomen als de oplossing voor tal van problemen: armoede en ongelijkheid, werkloosheid enerzijds en overwerkte werknemers anderzijds, bullshit-jobs, burn-outs, de gevolgen van toenemende automatisering...

Door Sacha Dierckx

De vraag is of een basisinkomen wel het juiste progressieve antwoord is op die problemen. Er zijn minstens drie grote kanttekeningen bij te maken: (1) het gevaar is reëel dat het basisinkomen zo geïmplementeerd wordt dat het progressieve doelstellingen ondermijnt; (2) het basisinkomen is zeker geen wonderoplossing; (3) het basisinkomen is geen alternatief voor collectieve actie, sociale strijd en het wijzigingen van machtsverhoudingen.

U bent hier