h

Het re-integratiecircus

7 augustus 2015

Het re-integratiecircus

Als Kevin Wevers geen afgestudeerd jurist was geweest, was hij nu een fantastische bloemenvouwer. Toen hij zijn studie had afgerond en niet meteen werk vond, kwam hij bij de consulent van de sociale dienst. In Aalten. Die was onverbiddelijk: Wevers was klaar met studeren, het was voor hem de hoogste tijd om te re-integreren in de maatschappij.

Door Rob Berends

En in Aalten kon dat het beste in een grote hal, waar mensen dag na dag, uur na uur, kunstbloemen in een pot zetten en de blaadjes daarvan netjes uitvouwen. Je deed er werkervaring op en leerde om op tijd op te staan. Ideaal voor een luie student, dat was zonneklaar. Desnoods moest hij er jaren doorbrengen, zo was het nu eenmaal.

Wevers vond dat het geestdodende werk hem niets dichter bij een vaste baan bracht. Hij begon de sociale dienst met juridische wapens te bestoken. Immers: je hebt rechten gestudeerd of niet. Wat de sociale dienst hem ook voorstelde, hij wees op uitspraken van de rechter waaruit bleek dat de gemeente Aalten dit helemaal niet mocht vragen.

U bent hier