h

Stop de EU-bezuinigingen in Griekenland

20 augustus 2015

Stop de EU-bezuinigingen in Griekenland

Emile Roemer
De SP stemt niet in met een extra lening aan Griekenland en het daaraan gekoppelde bezuinigingspakket voor de Grieken. Volgens SP-leider Emile Roemer heeft het medicijn voor Griekenland niet gewerkt. ‘Sterker nog, het medicijn voor Griekenland, is een gifpil gebleken. De armoede is enorme gegroeid, de helft van de jongeren heeft geen baan en lonen zijn met 37% verlaagd. Nederland mag een lening betalen, die de Grieken niet kunnen dragen. Dat gaat de SP dus niet doen.’

Inmiddels is bekend dat ruim 90% van het geld voor Griekenland niet terecht komt bij gewone Grieken, maar bij geldschieters, Duitse, Franse, Nederlandse en Griekse banken. Roemer: ‘De nieuwe leningen zijn geen oplossing voor Griekenland maar voor de ECB en het IMF. Zij willen nu geld van Griekenland zien. En omdat Griekenland dat geld niet heeft, mag de Nederlandse burger een nieuwe lening aan Griekenland verstrekken.’

Wat de SP betreft moet Griekenland meer ruimte krijgen om de economie aan de praat te krijgen. ‘De Griekse economie moet kans krijgen te groeien. Dat is de enige mogelijkheid voor Griekenland om leningen terug te betalen. Bovendien moet de Griekse regering de kans krijgen om met alle – door vorige regeringen opgetuigde – vormen van corruptie & vriendjespolitiek af te rekenen.’

Meer lezen?

U bent hier