h

Emile Roemer: 'Niet oorlogsslachtoffers breken voorzieningen af, het kabinet doet dat'

26 juli 2016

Emile Roemer: 'Niet oorlogsslachtoffers breken voorzieningen af, het kabinet doet dat'

De SP zegt: richt je woede op het afbraakbeleid van Rutte en op het neoliberale project van VVD, PvdA en juist ook de PVV, en niet op slachtoffers van oorlog. SP-partijleider Emile Roemer legt uit waarom.

Foto: SP / www.sp.nl

Wat is de analyse van de SP in het vluchtelingendebat?


‘Onze analyse begint bij het onderzoeken van de oorzaak. Door de oorlog in Syrië zijn miljoenen mensen op drift. Je moet dus geen bommen gooien, maar de oorlog beëindigen. Tot het zover is vinden wij dat opvang zoveel mogelijk in de regio moet gebeuren – maar wel humaan. Een deel van de oorlogsslachtoffers komt naar Nederland. Dan moet je voor goede, kleinschalige opvang zorgen. Altijd in goede samenspraak met de lokale bevolking. Wij staan voor menselijke opvang, maar niet zonder het internationale perspectief te benoemen.’

Er lijkt veel steun te zijn voor het bombarderen van IS.


‘Ik was blij met die advertentie van Amnesty International een tijd geleden met de bood- schap: Europese leiders, u zou zich geen zorgen moeten maken om de peilingen, maar om de geschiedenisboeken.’
Er is wel veel boosheid en rechts lijkt die in goede peilingen om te ze en.
‘Dat valt nog maar te bezien. Wilders legde de schuld van alle problemen eerst bij de Grieken, vervolgens bij de moslims en nu bij de vluchtelingen. Maar er is geen enkele Griek geweest die hier de sociale huurhuizen verkocht heeft – de PVV wilde zelfs nóg meer sociale woningen verkopen dan de VVD. Er is geen enkele moslim geweest die de aow-leeftijd heeft verhoogd – de PVV heeft daarmee ingestemd. Er is geen enkele vluchteling die marktwerking in de zorg heeft ingevoerd – het was de PVV die instemde met marktwerking in de zorg. Die partij hee ingestemd met bezuinigingen op de sociale werkplaatsen, waardoor heel veel mensen hun werk kwijt zijn, en met het verlagen van het sociaal minimum. En nu zet Wilders de slachtoffers van zijn eigen bezuinigingsbeleid op tegen andere slachtoffers, zodat hij zelf buiten beeld blijft. Hij probeert mensen vreemdelingenhaat aan te praten in reactie op afbraakpolitiek waar hij zelf verantwoordelijk voor is.’

Wat vind je ervan dat de PvdA hier nu ook aan meedoet?


‘Ik zeg: voorkom dat je de taal van de PVV overneemt. “Willen we de verzorgingsstaat overeind houden, dan moet de vluchtelingenstroom ingedamd” – dat is de taal van extreemrechts. Zij tegenover wij. Ik stel vast dat een handjevol PvdA’ers in de regering de afgelopen jaren sociale voorzieningen hee afgebroken. En nu dit soort dingen zeggen. Ik ga niet over wat sociaaldemocraten zeggen. Maar laat mensen met een links hart volgende keer goed naden- ken wat ze in het stemhokje gaan doen.’

De SP spreekt veel met mensen in hun buurt. Wat is jouw beeld?

‘Ik merk dat veel mensen zeker bereid zijn om slachtoffers van oorlog op te vangen. Maar ze vragen zich wel af: waar was politiek Den Haag, waar waren de PvdA, de VVD, GroenLinks en de PVV toen ik zeven jaar moest wachten op een woning? Of toen ik in de schuldhulpverlening moest en een half jaar moest wachten? Jullie stonden vooraan in de rij om de ABN Amro miljarden te geven, maar mijn eigen kind is de zwemles afgepakt. Waar waren jullie toen? Dát is de woede van mensen. Daarover zijn ze terecht boos – en die boosheid deel ik. Het is onze taak om met deze mensen samen op te trekken. Niet tegen vluchtelingen, maar tegen partijen die de afgelopen jaren zoveel sociale voorzieningen hebben afgebroken.’

Kortom?

‘De problemen van mensen moeten eindelijk serieus genomen worden. Het gros van de mensen hee helemaal geen bezwaar tegen opvang – integendeel: de meeste mensen willen mensen die op de vlucht zijn helpen. Maar overval ze niet, kies voor kleinschaligheid en kies ervoor dat mensen zo snel mogelijk integreren. En maak vluchtelingen duidelijk dat ze nu recht op opvang hebben, maar ook recht op terugkeer als de oorlog voorbij is. Velen willen dat ook. Syrië ligt in puin, ze hebben straks de mensen hard nodig om de boel weer op te bouwen. Tegelijk zullen wij Nederlanders duidelijk maken dat de pijlen op het afbraakbeleid van Rutte moeten worden gericht en niet op de slachtoffers van oorlog.’

Meer lezen?

U bent hier