h

Niet asielzoekers zijn oorzaak tweedeling, maar rechts beleid, ook in Zaanstad

13 juli 2016

Niet asielzoekers zijn oorzaak tweedeling, maar rechts beleid, ook in Zaanstad

Roland van BraamDe SP is bij de bewonersbijeenkomst in de Oostzijderkerk geweest en de rondleiding in het voormalig UWV kantoor wat de mogelijke locatie wordt voor een AZC. Tijdens de bewonersbijeenkomst werd door verschillende bewoners hun zorgen uitgesproken over de kleine kamers (5 vierkante meter per persoon) waarin ze moeten verblijven. Echter tijdens de rondleiding in het UWV werd al snel duidelijk dat ze afzonderlijke kamers krijgen en heeft elke etage zijn eigen keuken, toilet en een douche. Ook komen er recreatieruimten zowel binnen als buiten. Ook is de verwachting dat er niet meer mensen in komen als ten hoogste 450.

Door Roland van Braam, raadslid

De SP vind het een goede locatie midden in het centrum van Zaandam. Het is belangrijk dat deze mensen dichtbij de Zaanse bevolking wonen en gebruik kunnen maken van de faciliteiten in ons centrum. Dit bevorderd de integratie. En over 10 jaar bestaat de mogelijkheid om er woningen in te maken.

De SP ziet ook mogelijkheden voor onze lokale ondernemers. Want er zal veel eten, drinken en andere gebruiksartikelen moeten worden aangevoerd. Je moet voorkomen dat goederen van ver worden aangevoerd, terwijl lokale ondernemers ook makkelijk een deel van de goederen, voor een eerlijke prijs kunnen aanleveren. Naast dat het veel sympathie oplevert, is dit ook een mooie boterham voor de lokale ondernemers en voor de werkgelegenheid. Wij horen graag van de wethouder en andere partijen wat zij van dit idee vinden.

Solidariteit toon je niet alleen nationaal maar ook internationaal en daar staat de SP ook voor. Als je land in brand staat vang je de hulp behoevende op en geef je ze een onderkomen waar ze zich veilig voelen.

De SP begrijpt de zorgen die sommige omwonende hebben maar wij hebben er vertrouwen in dat de bewoners van Oud West straks net zo positief zullen zijn als de bewoners rondom Veldpark, waar 500 vluchtelingen zonder problemen zijn opgevangen. Onbekend maakt onbemind.

Waar de SP zich zorgen over maakt is de landelijke ontwikkeling en agressie tegen onze nieuwe Nederlanders. Het regeringsbeleid van de afgelopen tientallen jaren (en met name dan regeringspartijen PVDA en VVD, maar ook onze lokale collegepartijen) geven voeding aan het ongenoegen waar onze inwoners mee te maken hebben. Wachtlijsten van 9 jaar voor een woning zorgt voor onbegrip als nieuwe Nederlanders direct er éen krijgen toegewezen. De alsmaar groeiende armoede, onbetaalbare zorg, hoge werkloosheid en ouderen die slecht verzorgd worden, zorgt voor tweedeling in onze maatschappij.

Onze collegepartijen moeten zich bewust zijn van hun keuzes en welke invloed dat kan hebben onze samenleving. En nee, je kan niet iedereen tevreden stellen, maar als grote mensen buiten de boot vallen door college beleid of regeringsbeleid geef je voeding aan de steeds maar groter wordende groep die bevolkingsgroepen polariseren.

Foto: SP / www.sp.nl

Meer lezen?

U bent hier