h

Geef mensen een beetje lucht

30 oktober 2016

Geef mensen een beetje lucht

Arjan Vliegenthart
In Nederland moeten mensen vooral op eigen kracht aan armoede ontsnappen. Dat toont een gebrek aan empathie maar net zo goed aan logica. Het werkt simpelweg niet goed. Niet voor mensen zelf, niet voor de overheid en niet voor schuldeisers. Niet de filosofie van eigen kracht moet centraal staan, maar de norm van een dienstbare overheid. Waarbij je niet meer zelf worstelt met toeslagen, maar automatisch hulp toegewezen krijgt.

Door Arjan Vliegenthart, SP-wethouder in Amsterdam

Een proef in Amsterdam met woningbouwvereniging Rochdale toonde het belang van die opstelling, van het ‘ontzorgen’ bij mensen in armoede. Bij huurders met een betalingsachterstand wordt de huur ingehouden op de uitkering. De huurder weet zo zeker dat hij in zijn huis mag blijven en de verhuurder weet dat het geld binnen komt. Door deze aanpak is het aantal woningontruimingen met een derde gedaald. Minder mensen in de problemen en minder kosten voor de samenleving. De proef is eind vorig jaar uitgebreid naar de hele stad.

Het is een klein gebaar naar mensen die, al kampend met armoede, veel administratieve rompslomp op hun bordje krijgen. Het kabinet heeft het gemeenten verboden om armoedevoorzieningen automatisch toe te kennen en te verlengen en ook Rijksregelingen zoals huur- en ziektekostentoeslagen worden niet automatisch toegekend. In armoede moet je zelf ontdekken op welke hulp je mag rekenen. Vervolgens moet je die voorzieningen aanvragen waarbij een onbewuste fout op het formulier je financieel fors kan worden nagedragen. Je wisselende inkomsten moet je goed bijhouden, om precies aan te kunnen geven op welke toeslagen je recht hebt. Laat je na dit secuur te doen, dan moet je al snel honderden euro’s terugbetalen en met een beetje pech komt daar een forse boete bovenop. Als je belandt in armoede zou je het niet zelf allemaal hoeven uitzoeken.

U bent hier