h

Het antwoord op populisme is niet méér fatsoen

24 oktober 2016

Het antwoord op populisme is niet méér fatsoen

Voorzitter Martin Schulz van het Europarlement weet wel hoe je populisme bestrijdt. De  fatsoenlijken’ moeten ‘in opstand komen,’ zei hij deze week. Helemaal fout. Sterker nog: zulke elitaire praat is reden te meer om wel op een populist te stemmen.

Door David van Reybrouck

Stel dat ik een laaggeschoolde, sober betaalde fabrieksarbeider uit Mecklenburg-Vorpommern
was met een jaarlijkse vakantie maar een onzekere toekomst. En stel dat ik dan de president van het Europese Parlement, de top van de politieke elite, bij de opening van de culturele hoogmis die de Frankfurter Buchmesse is, hoor pleiten voor een ‘Aufstand der Anständigen’.

Mag ik dan niet razend worden? Mag ik dan niet kotsen van een elite die het aandurft mij onfatsoenlijk te noemen? Wacht. Ik zal nog sneller en nog vaker en nog enthousiaster voor populistisch rechts, voor Alternative für Deutschland stemmen! Ondanks al zijn nobele bedoelingen heeft Martin Schulz de kloof tussen elite en de rest van Europa nog wat dieper gemaakt.

U bent hier