h

Een voorbeschouwing op het congres

14 januari 2017

Een voorbeschouwing op het congres

De SP congresseert vandaag in Tilburg met als hoofdthema het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 15 maart. Dat er veel op het spel staat is gezien de politiek onrustige en vooral rechtse tijd in de wereld voor de socialisten een feit. In de peilingen doet de SP het niet goed, dan heet zoiets 'het zijn maar dagkoersen'. Gerommel in de SP Tweede Kamerfractie haalde de landelijke pers, maar dit schijnt onder controle te zijn. Redenen genoeg om de SP in de media anders te profileren, laten wij eens meekijken.

Op 12 januari stond een verhaal in de NRC waarin SP-voorzitter Ron Meyer graag met voetbaltermen de strijd aangaat, vandaar de kop van het artikel 'Met goede voorzetten moet Emile nu gaan scoren”. De Amsterdamse wethouder Arjen Vliegenthart doet als partij-ideoloog een schepje hier bovenop.

„De ex-KVP’ers uit het zuiden: mensen van de daad, van de lekkende dakgoten. En de oud-CPN’ers van het meer theoretische socialisme. Dat leidt tot verschillende manieren van politiek bedrijven. Ron Meyer en ik vinden: Trotski kun je niet eten. Wij willen samen met mensen hun leven verbeteren. Dat vraagt om een dienstbare houding. Ploeteren, niet mauwen als je een dagje geen zin hebt. Dan maak je maar zin.”

En ja hoor daar gaan wij dan, dus beneden en boven de rivieren. Die (ex-)katholieken zijn van de ‘daad’, vooral toen meneer pastoor op de koffie kwam om zieltjes te winnen. Maar bedoeld wordt natuurlijk ‘aanpakken’. Die (ex-)communisten zijn van het ‘theoretisch socialisme’, vooral de werken van Marx en Engels bestuderen. Maar bedoeld wordt natuurlijk ‘niet of onvoldoende aanpakken’.

Neem van mij aan dat het stoom uit de oren komt van menig oud-CPN'er, immers zij deden niets anders dan klassenstrijd én klassenstrijd voeren en ja dat deden zij op basis van ideologie namelijk het marxisme. Zeker weten dat binnen de SP nog steeds oud-CPN'ers actief zijn zowel in woorden als daden. Ook aanhangers van Trotski zullen niet blij zijn met de opmerking van Meyer en Vliegenthart dat je van het trotskisme niet kunt eten. Uitgerekend de trotskistische organisaties Internationale Socialisten en Socialistisch Alternatief gaan naast het bestuderen van het marxisme de straat op.

Samen met mensen hun leven verbeteren is een mooi en goed streven, maar dat zeggen vertegenwoordigers van andere politieke partijen ook in deze kapitalistische maatschappij. Samen met mensen middels revolutie het socialisme bereiken is van andere orde, een orde die de SP óók moet willen. Sterker het begrip ‘socialisme’ staat in de naam van deze partij. De SP is nota bene ontstaan uit een afsplitsing van de CPN, namelijk de KEN (Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland) dat uiteindelijk transformeerde tot de Socialistiese Partij oftewel de huidige Socialistische Partij.

En dan ploeteren en niet mauwen als je geen zin hebt. Klinkt goed, maar tussen zin hebben en zin maken zit een groot verschil. Zin heb ik altijd, maar die zin moet je kunnen maken op basis van duidelijke doelstellingen en enthousiasme. Niet iedereen kan zonder kennis, dus neem het theoretisch socialisme in handen. Oftewel je moet wel weten waarover je lult en waarvoor je ploetert. Dan heb ik het nog maar niet over mensen die om gezondheidsredenen geen topvoetbal kunnen spelen, maar misschien wel ballenjongen of koffiejuffrouw zijn.

Als jongen uit nota bene een sociaaldemocratisch nest (PvdA, VARA, Het Vrije Volk en de Paasheuvel) ben ik vanaf mijn achttiende marxist, socialist, oud-CPN'er, oud-VCN'er, oud Jongerenbeweging verbonden met de FNV'er, oprichter van de SP Zaanstreek (1994) en tegenwoordig bestuurslid SP Zaanstreek en voorzitter van uitkeringsorganisatie BWZ. Noem dit als vooraanstaande SP'ers maar 'theoretisch socialisme', terwijl de praktijk anders aantoont. Ik hoop zo dat het SP-congres de juiste koers kiest, namelijk die van het socialisme. Wij zullen het weten in de nabeschouwing. Voorlopig heeft de SP de wedstrijd nog niet gewonnen.

Rooie Willem

U bent hier