Armste huishoudens betalen relatief het meeste aan klimaatbeleid
Armste huishoudens betalen relatief het meeste aan klimaatbeleid
De armste huishoudens betalen relatief het meeste aan het klimaatbeleid: ruim 5 procent van hun inkomen. Voor de rijkste tien procent is dat slechts 1,5 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie, FNV en de Woonbond.
Grote vervuilende bedrijven dragen nauwelijks bij aan de oplossing van het klimaatprobleem. Ze betalen bijvoorbeeld veel minder voor hun energie. Het zijn burgers die de rekening betalen, en mensen met de laagste inkomens vergeleken met grote bedrijven en mensen met hoge inkomens het meest. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft, dat in opdracht van Milieudefensie werd uitgevoerd. De FNV steunde het onderzoek.
De FNV maakt zich samen met Milieudefensie, de Woonbond en Tax Justice grote zorgen over deze ontwikkeling. Het moet anders. Gezamenlijk roepen we de partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet in een manifest op om het klimaatbeleid eerlijker te maken. Dit zijn onze eerlijke voorstellen:
- Maak producten en diensten die het klimaat schaden duurder, en schone en gezonde producten en diensten juist goedkoper;
- Maak een groen banenplan, waarbij elke fossiele baan die verdwijnt, vervangen wordt door twee echte, groene banen;
- Verduurzaam 250.000 huur- en koopwoningen per jaar en verlaag daarmee de energierekening van huishoudens;
- Laat burgers in Brede Lokale Dialogen meedenken en meepraten over de omschakeling en hoe ze die in hun eigen omgeving vorm kunnen geven;
- Zorg dat iedereen mee kan doen aan de omschakeling door klimaatsubsidies eerlijk te verdelen.
- Steun onze gezamenlijke actie en teken hier de petitie ‘Eerlijk Omschakelen doen we samen’:
Lees meer over het onderzoek op de website van Milieudefensie.
Nieuwsuur besteedde dinsdag 18 april aandacht aan dit onderwerp. Bekijk de uitzending hier terug.
Meer lezen?
- Zie ook:
- Sociaal
- Werk en vakbondsstrijd
- Groen