h

Mélenchon breekt door: grote angst bij de banken, hoop voor het volk

16 april 2017

Mélenchon breekt door: grote angst bij de banken, hoop voor het volk

Tijdens de massaal bezochte bijeenkomsten van de Franse radicaal-linkse presidentskandidaat Mélenchon is duidelijk hoezeer bij de mensen het gevoel leeft dat de politici allemaal kunnen 'oprotten'. Dat ze maar allemaal opkrassen, die corrupte politici die niets anders doen dan ons voorliegen. Het establishment onderschat en minacht de woede van het volk. Het volk heeft er genoeg van. De jongeren zijn niet langer bereid om te aanvaarden dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders. Ze willen hoop, ze willen verandering.

Foto: Wikipedia

De mensen stellen zich niet langer tevreden met het valse alternatief van het xenofobe nationalisme van Le Pen of het autoritaire liberalisme van Hollande en Macron, nee, ze zoeken een andere weg. In de Verenigde Staten zagen we hetzelfde fenomeen, met de steun voor de beweging van Bernie Sanders, in Engeland voor Jeremy Corbyn en in Spanje voor Unidos Podemos.

Mélenchon gaat in op de sociale zorgen van de mensen en biedt een boodschap van hoop. Om de Franse Republiek weer op te kunnen bouwen, stelt hij zich voor als kandidaat van sociale rechten, ecologie en vrede. Dat houdt wel een breuk met de Europese regelgeving in. In antwoord op de groeiende privatisering pakt zijn programma stevig uit met gezondheidszorg, onderwijs en waterbeheer in handen van de overheid, zodat kwalitatieve basisdienstverlening voor iedereen gewaarborgd is.

Mélenchon hamert ook op de loongelijkheid tussen mannen en vrouwen en een afschaffing van de arbeidswet (de wet-El Khomri). Tegenover de enorme inkomensverschillen stelt hij een loonschaal voor die van 1 tot 20 gaat. Mélenchons beweging La France Insoumise (soms vertaald als “Opstandig Frankrijk”) stelt ook 3,5 miljoen nieuwe banen in het vooruitzicht door de werkweek tot 35 uur te verminderen.

U bent hier