h

SP wil landelijke aanpak ziekmakende schimmelwoningen

1 april 2017

SP wil landelijke aanpak ziekmakende schimmelwoningen

Steeds meer huurders hebben last van vocht- en schimmelproblemen. Bewoners van vochtige en beschimmelde huizen kunnen astma krijgen, reuma kan verergeren, allergieën en luchtwegproblemen komen veel voor. Kersvers SP-Kamerlid Sandra Beckerman: "We zien kinderen die genoodzaakt zijn een inhalator te gebruiken. De minister mag niet wegkijken maar moet ingrijpen."

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Sandra Beckerman in actie

Zaanstad (Zaandijk), Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, Groningen, Soest, Drachten en Heerlen haalden allen recent het nieuws doordat huurders van sociale huurwoningen te kampen hebben met schimmel in hun huis. Uit een onderzoek onder huurders van de NOS met lokale omroepen, blijkt dat bijna de helft van de 8500 deelnemers aan het onderzoek last heeft van vocht of lekkage, en 43% last heeft van schimmel. In 2007 had 9% van de huizen schimmel. De toename komt doordat er de afgelopen jaren door verhuurders veel te weinig is geïnvesteerd in het onderhouden en verbeteren van woningen. Dit komt mede omdat het kabinet de corporaties een forse belasting oplegde, de verhuurdersheffing, waardoor sommige corporaties te weinig geld hadden voor onderhoud, woningverbetering en nieuwbouw.

Verschillende SP-afdelingen voeren acties om ook gemeenten en corporaties in beweging te krijgen tegen schimmelwoningen, waaronder in Amersfoort, Amsterdam, en Bedum. Beckerman: "Recent bezocht ik schimmelwoningen in Bedum. Het is schokkend om te zien dat huurders en hun kinderen ziek zijn van hun eigen huis. Dit is een groot gezondheidsprobleem. Daarnaast is het een politiek probleem, mede veroorzaakt door de hoge belasting die corporaties moeten betalen. De minister moet ingrijpen. Te beginnen met een landelijk onderzoek naar hoe groot het probleem is en het maken van een plan van aanpak."

Beckerman heeft inmiddels vragen gesteld over schimmelwoningen en de verkoop van slecht geïsoleerde woningen.

U bent hier