h

SP bij 200.000 vreedzame demonstranten G20

11 juli 2017

SP bij 200.000 vreedzame demonstranten G20

De stad Hamburg was afgelopen weekend een ware vesting, helikopters vlogen heen en weer, politiewagens reden met luide sirenes af en aan, vrachtwagens met waterkanonnen reden onder begeleiding naar diverse plekken in het centrum en de manschappen van de mobiele eenheid stonden klaar om in te grijpen voor het geval dat het uit de klauwen zou lopen. Waarom? Omdat regeringsleiders van de G20 op verzoek van bondskanselier Angela Merkel in de havenstad onderhandelden over zaken zoals vluchtelingen, klimaat en economie. Niet iedereen was daar blij mee.

Foto: Willem Croese / www.sp.nl

Door Willem Croese

De kranten stonden vol met nieuws over rellen die door het ‘Zwarte Blok’ waren georganiseerd, ook andere media gaven hier volop aandacht aan. Winkels werden geplunderd, auto’s in brand gestoken, en enorm veel schade werd veroorzaakt. Twintigduizend mannen en vrouwen van de politie moesten demonstranten in het gareel houden, het mislukte grotendeels. Al het geweld van zowel de Duitse overheid als van de relschoppers is meer dan afkeurenswaardig.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Sadet Karabulut (midden)

Dat protesteren ook geweldloos kan lieten 200.000 mensen zaterdag inHamburg zien en weten. In die mensenmassa liepen ruim vijftig SP’ers mee, waaronder vijf Zaankanters. Na een nachtelijke bustocht arriveerden zij even na zeven uur ’s morgens zonder problemen in Hamburg. In een naburige broodjeszaak werd het ontbijt genuttigd. Vervolgens wandelde het gezelschap naar de startplaats van de demonstratie. Het plein liep vol en de toevoerwegen waren eveneens stampvol met demonstranten.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

De SP’ers, waaronder Tweede Kamerleden Sadet Karabulut en Sandra Beckerman, hadden een groot spandoek mee met de tekst ‘Another World Is Possible’. De ene na de andere leuze scandeerden de socialisten, waardoor de stemming in de groep goed bleef. Ook al die andere duizenden mensen uitten hun meningen over het kapitalisme en de uitwassen hiervan. Die Linke, zusterpartij van de SP, nodigde Sadet Karabulut en Anne-Marie Mineur uit op een rijdend podium van waaraf zij ieder een korte toespraak hielden als Nederlandse parlementariërs.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Langzaam kwam de stoet op gang. De stemming was en bleef goed. Voor de SP’ers zat er niets anders op om bij de Reeperbahn terug te keren naar de parkeerplaats waar hun bus zou staan. Helaas de chauffeur mocht met zijn bus de stad niet in, alle straten waren afgezet. Kortom de wandeling werd langer dan verwacht. Met goede moed liep de groep naar de nieuwe afgesproken plaats waar tot ieders vreugde de bus wel stond. Even na zessen reisden de SP’ers terug naar hun bestemmingen Groningen, Amsterdam en Utrecht.

U bent hier