h

Stem voor de 'flextremist van het jaar 2017'

28 september 2017

Stem voor de 'flextremist van het jaar 2017'

Afgelopen zaterdag trapte ROOD (jong in de SP) samen met SP Tweede Kamerlid Bart van Kent de ‘Flextremist van het jaar 2017’-verkiezing af met een tour door Den Haag. De tour ging langs de drie bedrijven die genomineerd zijn voor de oneervolle titel: McDonald’s, Randstad en Albert Heijn. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: ‘Het blijkt dat tal van bedrijven zich schuldig maken aan flextremisme: een compleet doorgeslagen flexverslaving. We organiseren de verkiezing om de meest gierige werkgever van Nederland aan de schandpaal te nagelen en onder druk te zetten om jongeren fatsoenlijke werkomstandigheden en een toekomst te bieden.’

Foto: ROOD / www.rood.sp.nl

De afgelopen tijd sprak ROOD met veel jongeren over hun werk. De drie genomineerde bedrijven kwamen uit het onderzoek prominent naar voren. ‘Het zijn stuk voor stuk bedrijven waar de megawinsten en dikke salarissen van de directeuren in schril contrast staan met lage lonen en veel onzekerheid op de werkvloer. Zo schrijft de CEO van Randstad elk jaar 3,1 miljoen bij op zijn bankrekening en verdient Ahold topman Dick Boer ruim honderd keer meer dan een kassamedewerker. Flexwerk is geen noodzaak, maar gierigheid.’

De verkiezing is onderdeel van onze grote campagne om flex misbruik terug te dringen. Jongvolwassenen hebben van alle werkende groepen het meeste te maken met flexwerk. Van de 15-25 jarigen heeft bijna zeventig procent een onzeker contract. Werknemers met een flexcontract verdienen gemiddeld dertig procent minder dan vaste krachten. SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent: ‘Het is ontzettend moeilijk om een toekomst te bouwen op onzekerheid. Daarom bouwen ROOD en de SP aan een tegenbeweging die flexwerk terug gaat dringen. Onze eisen? Nul-urencontracten afschaffen, flexwerk duurder maken dan vast werk en jongeren weer zekerheid, een goede toekomst en waardering geven voor het belangrijke en keiharde werk dat zij doen.’

Wil jij ook stemmen op MacDonalds, Albert Heijn of Randstad als flextremist van het jaar? Of heb jij een baas die de titel nog meer verdient?

U bent hier