h

Teken voor het referendum over het dure Cultuurcluster!

30 januari 2018

Teken voor het referendum over het dure Cultuurcluster!

De gemeenteraad van Zaanstad gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter: dus een referendum mag! Na maanden van debatten en vertragingstactieken, advies van experts (referendum mag), uitspraak van de rechter (referendum mag), hebben de collegepartijen en GroenLinks zich gewonnen gegeven. Er kunnen nu handtekeningen worden opgehaald om een referendum over het zogenaamde 'kredietbesluit Cultuurcluster' mogelijk te maken. We hebben er nog zo'n 3.500 nodig, dus teken ook!

Foto: Kultuurklutsers / www.kultuurklutser.nl
 

Daarmee geef je de Zaankanters een stem over zoiets ingrijpends als het miljoenenkostende Cultuurcluster dat voor vele jaren te komen geld zal blijven kosten. Geld voor cuktuur moet je in cutuur stoppen, niet in stenen!

Het vorige college besloot dat er in Zaanstad een Cultuurcluster naast het NS station Zaandam moest komen. Op dat moment was er bijna geen culturele instelling die mee wilde verhuizen. Het huidige college heeft de plannen doorgezet en de diverse directies van de culturele instellingen zijn (al dan niet onder dwang) akkoord gegaan. Wat overigens niets zegt over de bereidwilligheid van de diverse personeelsleden en vrijwilligers.

Toch zeggen diverse experts op dit gebied dat Zaanstad hier niet aan moet beginnen: dat het een financieel fiasco gaat worden en dat de beoogde 30 procent meer bezoekers -nodig om het geheel rendabel te maken- nooit gaan komen.

Belangrijke reden voor de bouw van het Cultuurcluster is een afspraak met de NS. Die afspraak houdt in dat er naast het NS station Zaandam een grote publiekstrekker moet komen.

Nu kun je natuurlijk van alles gaan bouwen waarmee je veel publiek trekt, maar er werd besloten dat de grotere culturele instellingen zoals Fluxus, De Fabriek en de hoofdvestiging van De Bieb weg moeten van hun huidige plek, om naast het station in een nieuw te bouwen 'cultuurpaleis/huis/huiskamer' te herrijzen in een nieuwe, moderne jas. Verder is het de bedoeling dat hier o.a. een poppodium komt en een kunst- en cultuureducatiecentrum.

Dit alles voor een bedrag van meer dan 40 miljoen miljoen euro, die Zaanstad voor dit doel gaat lenen bij de bank. Hierbij komen jaarlijks nog zo’n 2,6 miljoen euro aan 'huisvestingslasten'.

(je hoeft nog niet aan te geven wat je van het (kredietbesluit) Cultuurcluster vindt, je maakt slechts het referendum mogelijk)

Wie organiseren dit?

Het referendum is een initiatief van de 'Kultuurklutsers': Jan de Bruin, de SP, ROSA, POV, DZ, ZIP, De Volkstem en diverse gebruikers en professionals uit de culturele sector.

Standpunten SP

De SP pleit in ieder geval voor massale investeringen in cultuur, het verder ontwikkelen van culturele activiteiten in de wijken en dorpen buiten het centrum van Zaandam, een cultuurhuis in Noord. Middelen die daarvoor nodig zijn moeten als het even kan niet laten verdwijnen in een verliesgevebd duur gebouw. Dat kan anders!

Democratie

Daarnaast is een referendum over een dergelijk groot project (tientallen miljoenen) iets dat best aan nze bevolking mag worden voorgelegd om haar mening over te geven. Democratie is meer dan eens in de 4 jaar mogen stemmen!

U bent hier