h

SP vraagt om ingrijpen wethouder bij Evean

4 april 2018

SP vraagt om ingrijpen wethouder bij Evean

Roland van Braam
Op 19 februari organiseerde de FNV naar aanleiding van klachten die bij hen binnenkwamen een bijeenkomst voor medewerkers van Evean. De opkomst was heel hoog: 166 mensen en daar had zelfs de FNV niet op gerekend. Hieruit blijkt de ernst van de situatie, dat zoveel medewerkers naar zo’n bijeenkomst komen om te praten over hun arbeidsomstandigheden. Zie bijvoorbeeld het Noordhollands Dagblad van 29 maart.

Binnen Evean is de personele bezetting momenteel onder de maat. Zo b;eek de grote rode draad dat er te weinig personeel en een te hoge werkdruk zijn, zo bleek tijdens de bijeenkomst.

Maar er waren nog veel meer misstanden. Bijvoorbeeld:

  • Het 80/20 rooster. Hierdoor veel opbouw min-uren waardoor mensen vaak terug moeten komen en continue met het werk bezig zijn.
  • Verkorte diensten van soms niet meer dan 3 uur.
  • Niet naleven van de cao op een aantal vlakken. Zoals: het rooster niet altijd 28 dagen van tevoren bekend; bij vakantie worden de weekenden ervoor en erna niet altijd vrijgehouden; min-uren zijn niet op nul gezet per 1 januari; bij ziekte worden vakantie-uren afgetrokken.

Er blijkt veel mis te zijn en SP maakt zich grote zorgen over de veiligheid van medewerkers én patiënten.

Daarom hebben wij deze actualiteitsvragen voor de wethouder:

  1. Bent u ook zo geschrokken van de signalen over grote misstanden die gemeld worden door medewerkers van zorgorganisatie Evean en wat is uw reactie op het zwartboek waarin zorgmedewerkers en patiënten misstanden over de situatie binnen Evean hebben toegelicht?
  2. Wat vindt u ervan dat veel misstanden worden veroorzaakt door chronische personeelstekorten waardoor onveilige situaties ontstaan voor zowel cliënten als het personeel en de werkdruk gigantisch hoog is?
  3. Is de wethouder bereid om in overleg te gaan met Evean vanwege zorgplicht voor de inwoners van Zaanstad? Dit omdat niet alleen de arbeidsomstandigheden in het geding zijn, maar ook de veiligheid van de patienten (zie het voorbeeld in het NHD over de verkeerde medicatie)? Dit overleg dan ook heeft grote spoed, en sluit aan bij de oproep van de FNV (zie NHD) om binnen twee weken te overleggen.

U bent hier