h

Worden we bedrogen?

23 augustus 2018

Worden we bedrogen?

Ouderen die uit hun aanleunwoningen zijn gestroomd om van het weer buiten te genieten begrijpen niets van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent. Boodschappen zullen duurder worden. ‘Wat als ik het straks niet meer kan betalen, want ik krijg er al heel lang niets bij’. Ze merken op dat het leven nu al erg duur is geworden. ‘Een tientje is niets meer, je bent het zo kwijt’. Je proeft de angst.

Wim Verhoeven – blogger – http://koffiekring.blogspot.nl/

In een van de discussiegroepen wil men de zaak verder uitdiepen. ‘Het is vreemd dat er onmiddellijk een bericht in de pers verschijnt, waarin bijna met trots wordt vermeld dat de meeste huishoudens er in koopkracht op vooruitgaan. Dit ondanks de aanhef: ‘hogere btw kost gezin 300 euro’. In de eerste plaats moet je de vraag stellen hoe zo’n berekening tot stand is gekomen. ‘Kan iemand uitleggen wat het woord gezin in dit verband betekent?’. Een mooie vraag die niemand kan beantwoorden. Heeft de overheid dit bericht de wereld in geholpen puur om politieke redenen? Een verdovingsmiddel om de massa rustig te houden?

Wat op 14 augustus in het Noordhollands Dagblad niet wordt vermeld is de complete lijst van de goederen die nu met 6% worden belast en dus 3% duurder worden. Dit zijn behalve voedingsmiddelen onder andere water, agrarische producten, geneesmiddelen en hulpmiddelen. Stichting Farmaceutische Kengetallen meldt dat ca. € 130 miljoen meer aan medicijnen zal worden uitgegeven door de 9% btw.

Uit een stuk van de econoom Bas Jacobs, hoogleraar economie, die het belastingstelsel van Rutte III analyseerde, kun je opmaken dat de teksten voor de burger onbegrijpelijk zijn. De conclusie is wel duidelijk: ‘Daardoor neemt de ongelijkheid gedurende de regeerperiode al toe. Uit de koopkrachtplaatjes lijken de inkomensverschillen inderdaad groter te worden’. Iemand denkt dat de btw-verhoging zelfs te maken heeft met de afschaffing van de dividendbelasting, waarvan de kosten inmiddels twee miljard bedragen. Het lijkt of er een gewelddadig toe-eigeningsproces gaande is met het bedrijfsleven op de achtergrond en je ‘ruikt’ bedrog. De aanzwellende kritiek zorgt voor vreemde uitspraken van de minister-president. Hij noemt de afschaffing een bizarre maatregel, maar neemt er geen afstand van. (FD)

Een belastingtabel van de consumentenbond laat zien dat lage inkomens in de min eindigen en dat bij een inkomen van een ton men er ca. drieduizend euro op vooruitgaat. Er kan nog wat aan de ‘knoppen’ worden gedraaid maar de richting is duidelijk. Tegenover de macabere belastingverlichting staat dus dat vele producten en diensten duurder worden. De economie is robuust, flinke groei van 3 procent, bestand tegen een stootje, vertraging niet aan de orde, lonen beduidend lager. Een paar euforische kreten van het CBS met een laatste wrange opmerking, die ogenschijnlijk niet past, maar toch de realiteit weergeeft.

Het is duidelijk dat grote groepen vooral met lage inkomens niet van de ‘geroemde’ economische voorspoed zullen profiteren, terwijl het leven daarnaast veel duurder wordt. Zij zullen zich terecht bedrogen voelen.

U bent hier