h

De columnisten: 'Samen met de SP voor een rechtvaardig Europa'

14 december 2018

De columnisten: 'Samen met de SP voor een rechtvaardig Europa'

Foto: SP

Wie de geschiedenis van de SP kent, weet dat onze partij altijd geprobeerd heeft om de mensen te waarschuwen voor de ontwikkelingen die de Europese Unie in de loop van tijd zou doormaken. Meerdere malen hebben wij andere politieke partijen onze kritische stem laten horen en vaker hebben wij hen gevraagd om ons te steunen in het afremmen van het proces van integratie binnen de Europese Unie. Maar helaas en vooral tevergeefs.

Door: Gabriella Molica - oud afdelingsvoorzitter SP Zaanstreek

Onder het motto dat de euro en de economie de enige bindmiddelen konden zijn om de lidstaten met elkaar te herenigen denderde de Europese Unie door met het resultaat dat de Europese Commissie de allesomvattende macht werd met de regeringen van de lidstaten als schoothondjes die met elkaar concurreren en als trouwe knechten grommend de belangen van de multinationals en de rijke 'happy few' verdedigen.

Volgend jaar 2019 worden er weer de Europese verkiezingen gehouden en ook de Nederlandse kiezers krijgen de kans om via hun stem dit proces een halt toe te roepen, want de verkiezingen van volgend jaar zijn beslissend voor de Europese Unie. De democratie van de Europese Unie en van alle lidstaten staat volgend jaar op het spel met als inzet onze toekomst en die van de generaties na ons.

Grote vraagstukken staan op de agenda van de Europese Unie: migratie, klimaatverandering, het vormen van een Europees leger, een Europees Openbaar Ministerie enz. Allemaal vragen die rechtvaardige antwoorden verdienen die de onzekerheden en het gevoel van onbehagen bij de Europese volken weg moeten nemen. En de beelden van de afgelopen twee weken vanuit Parijs van de heftige demonstraties van de 'gele hesjes' kunnen zeker door alle lidstaten als een waarschuwing gezien worden van wat er ook in andere landen onderhuids bij de bevolking leeft.

In 1994 deed de SP voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen en onze partij waarschuwde toen al voor wat er nu werkelijkheid dreigt te worden: een EU die de waarden van democratie en solidariteit niet respecteert en een EU die een tweedelige maatschappij zonder gerechtigheid bevordert. Wie volgend jaar bij de Europese verkiezingen als stemmer op zoek is naar een partij die de waarden democratie, solidariteit en rechtvaardigheid nationaal en internationaal verdedigt en die positie durft in te nemen tegen het weggeven aan de EU van nog meer bevoegdheden van de Nederlandse staat kan zeker op de SP rekenen.

Vijfentwintig jaar na 1994 en na onze eerste Europese verkiezingen zijn wij er nu meer dan ooit van overtuigd dat het anders kan en dat wij als partij een degelijk politiek alternatief te bieden hebben aan degenen die net zoals wij van de SP geloven dat voor de EU de tijd voor rechtvaardigheid is aangebroken.

U bent hier