h

De columnisten: ‘Weg met zwerfafval’

25 januari 2019

De columnisten: ‘Weg met zwerfafval’

Foto: SP

Bewoners uit de Zaandamse Redersstraat zijn ruim tien geleden de strijd aangegaan tegen zwerfafval. Het straatje ligt in de Rosmolenbuurt tussen het Roggeplein en de H. Gerhardstraat. Een plek waar het voor stadse begrippen aangenaam wonen is. Sommigen noemen de buurt zelfs de Zaanse Jordaan. De buren kennen elkaar en wanneer nodig staat men klaar om een ieder te helpen.

De wind blaast echter altijd het vuil de straat in. Het afval blijft liggen tussen de struiken of ligt midden op de stoep. Een naar gezicht en het is niet fijn om in een verloederde omgeving te moeten leven. De bewoners richtten destijds een comité op dat aan de slag ging met onder meer het afvalprobleem. Iedere maand op een zaterdag maakten zij de straat schoon. Het gereedschap kregen de actievelingen van woningbouwcorporatie Parteon.

Later ontdekte ook de gemeente Zaanstad op aandringen de Redersstraat. Er werden ondergrondse containers geplaatst. Medewerkers van huisvuilbedrijf HVC kregen de opdracht om wekelijks het vuil uit het vergeten straatje te halen. De bewoners waren blij met dit resultaat, zij wonen sindsdien in een straat waar je met een gerust hart kunt zijn.

Intussen startte ook de lokale overheid met een maandelijkse opruimactie onder de noemer ‘een uurtje in het buurtje’. Inwoners van de gemeente die zich het lot aantrekken van de vervuilde buurten gaan dan samen op pad onder begeleiding van ambtenaren om een Zaanse buurt een opfrisbeurt te geven. De vrijwilligers worden bijna altijd enthousiast aangesproken door buurtbewoners die het prettig vinden dat er aandacht is voor het opruimen van afval.

Ook zijn er reacties zoals ‘wij betalen gemeentebelasting om dit op te ruimen’. Deels waar, maar is het nou zo’n moeite om de omgeving schoon te houden door de bewoners zelf? Waarom zou je een blikje cola, een flesje water, plastic zakken of ander materiaal op straat gooien? Het is een kleine moeite om dit spul in een afvalbak te doen of bijvoorbeeld thuis in de kliko, dan is iedereen blij.

Wij kennen allemaal de resultaten van plasticsoep in oceanen of zwerfies op straat, in parken en natuurgebieden. De vraag is hoe komt dit? Fabrikanten verdienen goud geld aan hun goederen die veelal verpakt zijn in plastic of blik. Het lijkt wel alsof het hen niet interesseert zolang de firmanamen met mooie letters te zien zijn op wat later afval wordt.

Je zou wensen dat deze mentaliteit ten positieve verandert voor de leefbaarheid van mens en dier. Laten wij consumenten beginnen met minder in onder meer plastic verpakte spullen te kopen en het fatsoen op te brengen voor zover wij wel afval hebben dit keurig op te ruimen. Echt, in een schone en opgeruimde wereld is het fijner leven, dus ruim je troep op.

Willem Croese

U bent hier