h

De strijd gaat door met Ronald en Selena in gedachten

2 januari 2019

De strijd gaat door met Ronald en Selena in gedachten

Foto: © Willem Croese

AMSTERDAM - De socialisten Ronald Dooper (44) en Selena Jans (34) die zondag 23 december om het leven kwamen bij een ongeluk op de A10 bij het Coenplein werden vanavond herdacht tijdens een speciale bijeenkomst welke georganiseerd was door de Internationale Socialisten (IS) waarvan beide slachtoffers lid waren. De uitvaart vond vanochtend in besloten kring plaats in Amsterdam. Ronald Dooper was zeventien jaar lid van de SP (Zaanstreek) naast een vijftienjarig lidmaatschap IS. Tijdens de herdenking werd de SP Zaanstreek vertegenwoordigd door Patrick Zoomermeijer, Roland van Braam, Rob Poldner, Jasper van Vliet, Anita de Waal en Willem Croese.

Foto: © Willem Croese

SP Zaanstad fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer mocht als eerste spreken van een lijst met mensen uit de SP, FNV, Internationale Socialisten en vele andere groeperingen. De bijdrage van Zoomermeijer over Ronald Dooper was:

Ronald was de stille kracht. Stil, omdat hij niet op de voorgrond trad en die er altijd was, zowel in het politieke handwerk als in persoonlijke contacten. En krachtig vanwege zijn uitgesproken socialistische idealen en zijn rust.

Ronald hield van zijn wijntje en af en toe van een bittertje. Daarmee had hij het als Fries niet beter kunnen treffen in de Zaanstreek: er zijn bij ons genoeg lokale kruidenbitters te verkrijgen. Hoe hij ze wegkreeg weet niet, maar hij genoot ervan. Met hem was het altijd heel relaxt en gezellig tot in de kleine uurtjes.

Ronald stond voor internationalisme. Velen van jullie hebben net als ik zo’n certificaat van Ronald gehad voor een geplante boom in Palestina.

Ronald was zoals ik al zei een principieel persoon, een marxist, een overtuigd socialist. Toen we de film Fitna van Wilders tijdens een SP-scholing wilden bekijken om ervan te leren, was Ronald daar faliekant op tegen: zelfs door er met onze ideeën ernaar kijken was teveel eer voor zo’n haatzaaiend filmpje.

Maar Ronald was ook de vriendelijkheid zelfde: iedereen kent zijn lach, zijn glimlach. Hij was beheerd en correct tegen iedereen, altijd behulpzaam, altijd rustig. Hij had zo’n lieve uitstraling. Ondanks zijn duidelijke politieke opvattingen bracht hij rust waar hij ook kwam en bleef ook kalm tijdens soms zeer principiële discussies die wij in de Zaanse SP-afdeling voerden.

Ronald stond voor iedereen klaar. Een socialist in woord en daad, in opvatting en gedrag.

Toen in 2006 de SP de kans kreeg om in Zaanstad deel uit te maken van het college met een wethouder, wat we uiteindelijk ook deden, ging daar een discussie met de actieve leden aan vooraf. Naast iemand die twijfelde aan collegedeelname, iemand die hier nu ook aanwezig is overigens, waren er maar twee leden die tegen stemden. Ronald was één van hen, omdat hij vond dat we zo verantwoordelijk zouden worden voor beleid waar de SP zich juist altijd tegen had verzet.

Het is natuurlijk aan je eigen opvattingen en waarneming of je vind dat Ronald achteraf gezien gelijk had, maar feit is dat hij ons scherp hield en aan het denken zette. Of zoals een oud-fractievoorzitter, ook hier vanavond aanwezig, zei: als Ronald sprak wist je dat je even heel goed op moest letten, want het was altijd de moeite waard.

Ik zie Roland steeds voor me als een rechtvaardig, warm en betrokken mens. Ik denk dat dit citaat van Che Guevara hem goed omschrijft: “iedereen die trilt van woede bij het zien van onrecht is mijn vriend”.

Laten we allemaal vrienden zijn zoals Ronald dat was en zo zijn leven op de meest waardige wijze eren!

Foto: @ Willem Croese

Na de indrukwekkende toespraken door de vele toegewijde socialisten van diverse organisaties werd massaal 'De Internationale' gezongen ...

Foto: @ Willem Croese

De strijd gaat door met Ronald en Selena in gedachten ...

Willem Croese - afdelingsvoorzitter SP Zaanstreek

Met dank aan de Internationale Socialisten

U bent hier