h

SP: betaalbare woningen gaan voor Europese School

19 februari 2021

SP: betaalbare woningen gaan voor Europese School

Het is zover. Na een lange periode van geheimhouding mogen we dan eindelijk vrijuit spreken over de Zaanse plannen voor een Europese School. Deze school komt mogelijk naar Zaanstad, omdat deze moet verhuizen vanuit de huidige locatie in Bergen. De komst van deze school is een plan dat het College van Burgemeester en Wethouders al een langere tijd achter de schermen aan het voorbereiden is. Een plan met een gigantische impact, op een manier die verre van positief is. 

Door Jasper van Vliet, steunfractielid SP

De school zou moeten komen op de locatie Overtuinen B in Zaandam. Een locatie waar eerder nog onze Zaanse schoolbesturen Agora en Zaan Primair zijn afgewezen, maar waar nu woningbouw gepland staat. Woningen die keihard nodig zijn, omdat we ons bevinden in een zware woningnood waardoor het vrijwel onmogelijk is geworden een goede en betaalbare woning te vinden. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Zaanstad is inmiddels nog altijd meer dan tien jaar. Dit is niemand ontgaan. Althans, dat zou je verwachten.  

120 woningen die nu gepland staan op de locatie Overtuinen B, moeten volgens het plan van het College worden opgeofferd. Honderdtwintig. Deze woningen worden weggewuifd alsof het niks is, zonder ook maar enige garantie of zekerheid over compensatie. En dat alles voor deze prestigieuze school. Een exclusieve school waar je voor je kind al snel zo’n 7.000 euro lesgeld per jaar betaalt. Zou dat nu echt onze prioriteit moeten hebben?

Als het aan ons ligt niet. Zeker niet als het ten koste gaat van deze broodnodige en beloofde woningen, en al helemaal niet na dit proces van geheimhouding waardoor geen enkele vorm van inspraak over dit plan mogelijk was. 

De strijd voor de Europese School wordt door het College nu gevoerd met Alkmaar, waar ze de school graag willen hebben en waar de plannen al langere tijd openbaar zijn. Is het aangaan van deze strijd nou echt in ons belang? Wat ons betreft voeren we een andere strijd: een strijd voor het bouwen van meer betaalbare woningen in Zaanstad. Daar past dit plan niet bij. 

U bent hier