h

02 Rebecca Gichuki

6 maart 2022

02 Rebecca Gichuki

Foto: SP / Anna de Groot

Ik ben 44 jaar en geboren en getogen in Kenia. Sinds mijn 19de woon ik in Nederland en ben ik trots inwoner van Zaanstad, Wormerveer. Ook ben ik moeder van 4 dochters en een zoon in de leeftijd van 9 tot 23 jaar. Sinds 2005 ben ik werkzaam in de gezondheidszorg als verzorgende IG en vanaf 2010 ondernemer in deze sector.

Ik heb me kandidaat gesteld want ondanks al het goede in onze stad zijn er grote problemen die aandacht en verbetering verdienen. Zaanstad heb ik de laatste 20 jaar zien ontwikkelen als een multiculturele samenleving. Er zijn nieuwe scholen gebouwd, meer woningen en meer industrie. Maar jammer genoeg zijn veel sociale huurwoningen verkocht, huurflats gesloopt waar dan dure koopwoningen voor in de plaats zijn gekomen. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is onaanvaardbaar lang en treft de mensen met een gewoon inkomen, starters en jongeren. Er moeten dus echt meer sociale- en betaalbare huurwoningen worden gebouwd; maar ook studentenwoningen waardoor ook jongeren in onze gemeente kunnen blijven wonen.

In het onderwijs zijn de klassen groot, is er een tekort aan leerkrachten. Hierdoor krijgen kinderen en vooral kwetsbare kinderen niet de nodige aandacht. Het doorverwijzen naar het speciaal onderwijs waar wel kleinere klassen zijn, zorgt voor een stapeling van problemen waar onmogelijk voldoende specialiteit en tijd aanwezig is om zowel kinderen met autisme, ADHD, gedragsproblemen en thuisproblematiek aandacht te geven. De wil is er zeker, maar door de stapeling van problemen wordt de kans op een volwaardige terugkeer in de samenleving er niet groter op. Het is goed om de diversiteit binnen het management van onderwijs en kinderopvang te vergroten.

Binnen de SP vind ik de juiste kracht om deze uitdaging aan te gaan en deze veranderingen in werking te zetten. Ik wil bekend staan als een raadslid dat positief en zichtbaar verandering heeft gebracht in de problemen van wonen, zorg en onderwijs. Ook wil ik een toegankelijk raadslid zijn.

Reden om op mij te stemmen is omdat ik de problemen in onze gemeente ken als geen ander. Ik heb ook persoonlijke ervaringen met bovengenoemde onderwerpen.
Mijn inspiratie krijg ik van mijn moeder en mijn kinderen en hun kracht in onze samenleving. Binnen de SP bewonder ik Renske Leijten. Ik heb haar zien strijden voor de ouders en slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ook mijn gezin is één van de getroffen gezinnen in dit schandaal.

U bent hier