h

De Heldin - De Stelling

22 april 2022

De Heldin - De Stelling

Foto: SP / Anna de Groot

Op donderdag 21 april 2022 ging het in de raadsvergadering van Zaanstad onder meer over het bestemmingsplan De Helding - De Stelling. Het gaat om een enorm wooncomplex, dat op de plaats van het oude belastingkantoor in Zaandam komt. In het wooncomplex komen 449 appartementen, waarvan 288 in de vrije sector, 137 in de middeldure huur en slechts 24 sociale huurwoningen. En die sociale huurwoningen blijven slechts 15 jaar de sociale huurstatus behouden.

Natuurlijk kan de SP niet akkoord gaan met zo'n schamel aantal sociale huurwoningen. En natuurlijk is het onverteerbaar dat het schamele aantal sociale huurwoningen maar 15 jaar als sociale huurwoningen beschikbaar zullen zijn. Maar het bouwplan dateerde al van 2014 en toen golden er blijkbaar andere regels. Regels die altijd al helemaal tegen de zin van de SP waren. Wij kunnen alleen maar vaststellen dat het college het onderspit heeft gedolven tegen de macht van de projectontwikkelaar, van het kapitaal.

Daarom dienden wij in de raadsvergadering een amendement en een motie in. Met het amendement wilden wij alsnog 134 sociale huurwoningen in het bouwplan krijgen. Dat is niet gelukt, want het neoliberale deel van de raad van Zaanstad wilde het amendement niet steunen. De inwoners van Zaanstad zullen genoegen moeten nemen met slecht 24 sociale huurwoningen, terwijl juist de wachtlijst voor sociale huurwoningen onverantwoordelijk groot is.
Met de motie hadden we meer succes. Precies de helft van de raadsleden stemde voor. Wegens het ontbreken van één PvdA- raadslid staakten de stemmen en zal de motie op de volgende raadsvergadering nog een keer in stemming komen. Maar de verwachting is dat in volgende bouwplannen de status van het behoud van sociale huurwoningen zal worden vastgelegd op tenminste 30 jaar. Daar rekenen we op.

Heeft de SP succes gehad? Mwah, een beetje ............ Maar we gaan natuurlijk door op de ingeslagen weg. In Zaanstad moet tenminste 40% van alle woningen een sociale huurwoning worden. En liever nog 50%!

 

U bent hier