h

Een toekomstdroom, een vergezicht, een luchtballonnetje

8 april 2022

Een toekomstdroom, een vergezicht, een luchtballonnetje

Foto: SP / Anna de Groot

In Wormerveer, gemeente Zaanstad, is men druk bezig voorbereidingen te treffen om een noodbrug over de Zaan te gaan bouwen. De noodbrug is nodig omdat de Zaanbrug vervangen wordt door een nieuw exemplaar. Het idee om de Zaanbrug te vervangen is er al vele jaren. Tenminste vanaf 2009. Bij mijn aantreden als wethouder in Wormerland, in 2010, was het vervangen van de Zaanbrug ook al een hot item.

Maar goed, de tijd vliegt en in zo'n druk stukje wereld als Wormerveer en Wormer langs de Zaan, is het een hele operatie om de brug te vervangen én iedereen tevreden te stellen. Je snapt het al, dat lukt dus niet. Er waren protesten van de winkeliers, van de bewoners en van de schippers. Ieders protest is aan bod gekomen en de SP Zaanstreek en de SP Noord-Holland hebben er veel tijd in gestoken om aan alle protesten van iedereen gehoor te geven en ze voor het voetlicht te brengen.

Een aantal maanden geleden wilden een aantal gisse bewoners de noodbrug over de Zaan op een heel andere plek dan waar 'ie nu komt. Zij hadden het idee om de noodbrug over de Zaan aan te leggen tussen de Prinses Irenebrigadeweg in Wormerveer en de Papiermakerstraat in Wormer. Een grandioos idee, eigenlijk. Helaas kon dit niet doorgaan. Stikstof was het probleem. En zo wordt de noodbrug over de Zaan aangelegd vlakbij de huidige Zaanbrug. En dat dan weer tot ieders ontevredenheid.

Maar wat schetst mijn verbazing! In het mobiliteitsplan van Zaanstad Noord duikt ineens een brug tussen de Prinses Irenebrigadeweg in Wormerveer en de Papiermakerstraat in Wormer op. Als derde brug over de Zaan. Huh ........... dat kán toch helemaal niet vanwege stikstof? Bij navraag vertelde de wethouder dat het om een toekomstdroom, een vergezicht gaat.

Het is niet verstandig om mensen blij te maken met dooie mussen. Toekomstplannen als luchtballonnetjes oplaten en die later moeten doorprikken is desastreus voor het vertrouwen in 'de politiek'. Ik heb een advies: realiseer toekomstdromen die kúnnen! Schets alleen vergezichten die zéker dichterbij komen! En laat géén luchtballonnetjes op!

Foto: SP / Anna de Groot
De derde Zaanbrug, die van het luchtballonnetje, zou ongeveer moeten komen bij het kleine pakhuisje aan de linkerkant van de Zaan

U bent hier