h

Voorzittersstrijd? Inhoud boven de poppetjes!

5 augustus 2015

Voorzittersstrijd? Inhoud boven de poppetjes!

Patrick Zoomermeijer met megafoon
Ik werd vandaag meermaals gebeld door het NRC over de zogenaamde 'voorzittersstrijd' in de SP. Dit naar aanleiding van de aankondiging dat Jan Marijnissen ermee gaat stoppen. Nou, dat is helemaal geen strijd. Dit is gewoon de verkiezing van de meest geschikte persoon om de partij aan te sturen op basis van de socialistische visie van onze actieve leden.

Inmiddels heeft Kamerlid Sharon Gesthuizen zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap. Een goede zaak. Anderen zullen ongetwijfeld volgen. Ron Meyer, vakbondsman, koempel en beste raadslid van Nederland overweegt nog of hij een gooi gaat doen. Mijn stem zou hij wel krijgen. Als iemand de grote schoenen van Jan kan vullen, is hij het wel: jong, bevlogen en strijdbaar.

En ongetwijfeld komt er op enig moment een voordracht waarin, geheel volgens de gebruikelijke procedure, een voorstel wordt gedaan met een voorkeurskandidaat. Zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij kandidaten voor bijvoorbeeld een afdelingsbestuur of een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar uiteindelijk beslissen de leden. In het geval van het partijvoorzitterschap beslist het congres. Zoals het hoort.

En er zal wat te kiezen zijn, want ik weet zeker dat er meerdere kandidaten zijn. Omdat die animo er is. Zoals het hoort.

Belangrijker volgens mij: er wordt op dat congres in november, en in de voorbereiding in de afdelingen en regio's daarvoor, ook gesproken over de koers van de partij. Over hoe we ons socialisme vormgeven in de praktijk en niet verrechtsen zoals de ooit sociaal-democratische PvdA. Hoe we de crisis kunnen bestrijden en er niet de rekening voor krijgen gepresenteerd, omdat sommigen met ons geld hebben gegokt en verloren. En over het fundamentele idee dat onze huidige maatschappij niet 'af' en zeker niet perfect is, maar dat we streven naar iets als democratisering van de economie. Een economie voor mens en natuur, niet voor bankiers of winst.

Die discussie over onze visie, onze ideeën, onze koers. Dat is ook zoals het hoort. Want het hoort uiteindelijk over de inhoud te gaan en niet over personen!

(Leesvoer)

U bent hier