h

Is die vingerafdruk in ons paspoort wel zo veilig?

2 februari 2011

Is die vingerafdruk in ons paspoort wel zo veilig?

Nieuw onderzoek geeft SP vragensteller gelijk

Sinds 21 september 2009 moet iedereen die een paspoort of een identiteitskaart aanvraagt vier vingerafdrukken afstaan. De gemeente slaat deze op in een gemeentelijke databank, waarin alle gegevens van Nederlandse reisdocumenten zitten. Het is de bedoeling van de Nederlandse regering dat deze vingerafdrukken landelijk worden opgeslagen, in één centrale database. Nederland is in Europa het enige land dat dat laatste wil en hierbij zijn veel vraagtekens geplaatst, ook vanuit Europa. In Zaanstad heeft de SP al eerder vragen gesteld over de gemeentelijke medewerking aan dit plan.

Inmiddels zijn we weer een aantal maanden verder en is men er in de Tweede Kamer van doordrongen dat de verplichte afgifte van vingerafdrukken toch kan leiden tot identiteitsfraude. De regering gaat wel eens vaker overhaast te werk. De OV chipkaart is hier ook een goed voorbeeld van. Daarover hadden experts ook van te voren gezegd dat je erop kon wachten dat men dit systeem zou hacken. Nou, dat heeft niet lang geduurd !

Max Sneijder ( Biometrie expert ) van de Wetenschap- pelijke Raad voor het Regeringsbeleid (de WWR) deed onderzoek naar de zogeheten biometrische vingerafdruk in het paspoort. Dit is de bekende vingerafdruk die later in een centrale databank komt. En Max Sneijder vindt die centrale databank een slecht idee ! Hij stelt dat de onbetrouwbaarheid van de hele operatie al begint op de balie van het gemeentehuis. Daar leg je je vinger op een scan en dan kan er al van alles mis gaan. Als je vinger bezweet is, versleten door een zwaar beroep of expres met een schuurpapiertje afgeslepen, dan is de kwaliteit van een afdruk niet goed. Daar kun je later gedonder mee krijgen.

Maar gevaarlijker is nog ……een nep afdruk van een ander. Met wat spullen van een bouwmarkt is het vrij eenvoudig een stempel of een nep vingertopje te maken. Met dat stempeltje of vingertopje kan je een nieuw paspoort aanvragen op iemand anders zijn identiteit. Het gemeentelijke vingerafdruk kastje is niet in staat om onderscheid te maken tussen nep of echt materiaal. Identiteitsfraude is daarmee een reëel gevaar geworden.

Dus door fouten van de apparatuur in het gemeentehuis en door fraude van criminelen kan het gebeuren dat de vingerafdrukken die geregistreerd worden niet kloppen met de werkelijke vingerafdrukken van de betreffende persoon!

In de WWR studie wordt een foutmarge van 3% genoemd. Mensen van boven de 70 jaar hoeven hun vinger maar één keer te laten scannen. Dat de vingerafdruk dan van slechte kwaliteit is wordt voor lief genomen. Max Sneijder zegt daarover dat uit Duits onderzoek blijkt dat de eerste afdruk de slechtste is, de tweede de beste en de derde de één na slechtste. Een afdruk van slechte kwaliteit betekent een onbetrouwbare vingerafdruk. Je kan hierdoor problemen krijgen bij de douane, maar erger nog: onbetrouwbare vingerafdrukken in een centrale databank . En nog gevaarlijker wordt het wanneer deze centrale databank gebruikt gaat worden voor het opsporen van criminelen !

Op het moment dat je grote databases krijgt gaat de kwaliteit van de ingevoerde gegevens een grotere invloed krijgen. Als je één afdruk vergelijkt met 17 miljoen andere en de kwaliteit is niet goed, dan is de kans groot dat je er een heleboel vindt die daar op lijken. En dat kan gevaarlijk zijn als men de databank gebruikt voor opsporing, zoals in het geval van de paspoortgegevens. Er kan je een misdrijf in de schoenen geschoven worden dat je niet hebt begaan ! Jij moet dan gaan bewijzen dat je onschuldig bent.

In het WWR rapport staat dat er niet goed getest is. De veiligheid heeft een onderschikte rol gespeeld. Onze buren (Duitsland) zijn gestopt met de centrale databank. Maar Nederland gaat vooralsnog door. Als die database er eenmaal is, gaat die nooit meer weg. Als een overheid iets in de handen heeft laat die dat nooit meer gaan. Wat voor overheid zit er over 10 of 20 jaar ? Tijd om vragen te stellen aan B& W !

U bent hier