h

Zaanstad zegt "nee" tegen armoede

28 september 2013

Zaanstad zegt "nee" tegen armoede

Zaterdag 28 september heeft onze SP-afdeling, samen met de Zaanse afdeling van DIDF (federatie van arbeiders uit Turkije in Nederland), werknemers van BaanStede en enkele andere Zaanse organisaties een armoedemars in het centrum van Zaandam georganiseerd, als protest tegen het meedogenloze bezuinigingsbeleid van het kabinet.

Zaanse Mars Tegen Armoede 2013

Verslag door Evert Hartog

Het Zaanse college voert dit bezuinigingsbeleid zonder enig protest uit waardoor de sociale werkvoorziening BaanStede wordt weggesaneerd, op thuiszorg zal worden bezuinigd, de bibliotheek nagenoeg dreigt te verdwijnen, en de docenten van het Zaanse centrum voor de kunsten Fluxus worden gemangeld.

Om 13.00 uur verzamelde een aanzienlijke groep demonstranten zich bij gebouw Icoon naast het station. De demonstranten waren een doorsnede van de Zaanse maatschappij: Nederlander en migrant, kleine ondernemer of in loondienst, pas ontslagen of nog studerend, met een indicatie werkend bij BaanStede, mensen die gebruik maken van de schuldhulpverlening of voedselbank...

Zw werden toegesproken door Murat Sekercan, bestuurder bij FNV Bondgenoten en ervaren politiek activiste Saar Boerlage. Zij riepen ons op een vuist te maken tegen het kabinetsbeleid, tegen de uitverkoop van onze beschaving en tegen armoede.

De demonstranten gingen daarop door de Czaar Peterstraat naar de Dam en van daaruit over de gedempte gracht naar het stationsplein voor het stadhuis. Onderweg deelde jongeren voor de kledingbank folders uit om zo hun steentje bij te dragen aan het verzachten van de armoede en werd ons manifest tegen de armoede uitgedeeld.

De ruim honderd demonstranten, bewapend met borden met teksten zoals "Samsom januskop", "kabinet opRutte" en "laat de rijken de crisis betalen" werden door het winkelend publiek zeer instemmend en met grote belangstelling bekeken. De Zaanse bevolking spreekt zijn woordje mee tegen het schandalige bezuinigingsbeleid!

Bij het stadhuis heeft onze fractievoorzitter een vlammend betoog gehouden tegen het neoliberale afknijp-beleid en beschreef Jon Wempe, werknemer bij BaanStede de jarenlange en steeds heftiger afbraak van de sociale werkvoorziening. 

Gabriella Molica, onze afdelingsvoorzitter, riep tot slot op verder te gaan met protest en konden de aanwezigen zich aanmelden voor het comité tegen de armoede dat op initiatief van onze partij is opgericht.

Ons protest eindigt hier niet maar het begint pas, de demonstratie past in een reeks protesten die afgelopen week in Amsterdam zijn begonnen en o.a. op 30 november in Den Haag een landelijk vervolg zal krijgen.  Wij zullen niet rusten voordat de armoede het land uit is roepen alle Zaankanters op ons daarbij te steunen en voor een sociale toekomst te kiezen!

U bent hier