h

'Armoede vraagt om verzet'

28 september 2013

'Armoede vraagt om verzet'

Patrick ZoomermeijerWat is armoede? Armoede is heus niet alleen geen eten kunnen kopen of je huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Armoede is ook niet meer op menswaardige wijze deel kunnen nemen aan de maatschappij. Je zelfrespect verliezen door hoe er door instanties met je wordt omgegaan. En armoede is ook de intellectuele armoede die blijkt uit het beleid en spreadsheetmanagement van het college van burgemeester en wethouders in Zaanstad. Armoede is namelijk ook: geen passie. Maar jullie hier op deze demonstratie, jullie hebben wél passie. En daar ben ik trots op!

Toespraak van fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer bij de Zaanse protestmars tegen armoede op 28 september 2013

Hier in Zaanstad worden er 68,2 miljoen aan bezuinigingen over ons uitgestort, een record voor onze mooie stad. Met een college waarin de neoliberale ideeen van de VVD het beleid bepalen en de PvdA er een sociaal sausje overheen giet als schaamlap. Dát is de rol van de PvdA, als excuus-Truus.

En wat betekenen die bezuinigingen voor de mensen in Zaanstad? Die betekenen dat honderden ambtenarenbanen op de tocht staan, terwijl we al een van de kleinste ambtenarenkorpsen voor een stad van onze omvang hebben. Dat de sociale werkvoorziening BaanStede, waar in totaal zo’n duizend mensen met een arbeidshandicap werken, waarvan honderden uit Zaanstad, wordt ontmanteld. Dat mensen die hun baan kwijtraken eerst vier weken moeten wachten voordat ze hun eerste uitkering krijgen. Dat ze onbetaalde arbeid moeten verrichten in ruil voor hun uitkering. Dat de schuldhulpverlening moeilijker toegankelijk wordt en nu nog maar 28% van de aanvragen wordt goedgekeurd. Dat er miljoenen worden bezuinigd op cultuur en welzijn, waardoor buurthuizen het water aan de lippen staat, bibliotheekvestigingen dreigen te sluiten en muzieklessen in de toekomst voor veel mensen onbetaalbaar worden.

Sociaal beleid is in Zaanstad nog maar een dode letter, terwijl dit VVD-PvdA-college nog wel miljoenen apart wil blijven zetten voor citymarketing en de snelweg A8-A9.

Dit rechtse college heeft de gemeente gedegradeerd tot een uitvoeringskantoor van in Den Haag bedachte bezuinigingen. Ze meten zichzelf de rol aan van burgemeester in oorlogstijd. Ze lopen zelfs in veel opzichten voorop, zoals met de afbraak van BaanStede, als braafste jongetje van de klas.

En nee, dit raakt echt niet alleen de allerarmsten. Want cultuur en welzijn zouden er toch voor iedereen moeten zijn, al denkt dit college daar anders over. Iedereen in loondienst, iedere ZZP’er, alle kleine ondernemers kunnen vandaag de dag hun inkomen verliezen. Hel, het is mij zélf overkomen! Het is de vrouw van ons steunfractielid deze week nog overkomen.

Ik was vorige week nog op de verjaardag van mijn nichtje, en met 7 volwassenen in de kamer zaten we met 5 mensen die het afgelopen jaar hun baan waren kwijtgeraakt en eentje die niet zeker is van haar baan. En dan kom je om een uitkering, om schuldhulp, waarvan je nooit had gedacht dat je daar van afhankelijk zou zijn. En dan ben je nu dus gewoon de lul. Het raakt iedereen!

Dan hoort een gemeente met haar sociale voorzieningen er voor ons te zijn. De gemeente moet niet garant staan voor de winsten van projectontwikkelaars en moet niet continu proberen ‘de betere burger’ van buiten Zaanstad aan te trekken met onverkoopbare luxe woningen. De gemeente moet er zijn voor de mensen in Zaanstad, hier en nu!

En als het college zich geconfronteerd ziet met bezuinigingen uit Den Haag, dan verwacht ik dat ze zeggen: “tot hier en niet verder!” Laat de VVD en PvdA hun landelijke partijen aanspreken op de gevolgen van hun beleid, als ze ook vinden dat het te ver gaat. Maar dat doen ze niet. Dus moet ik concluderen dat ze het beleid in essentie steunen. De rest is bijzaak, het zijn slechts verkooppraatjes voor de verkiezingen.

De SP aan de andere kant, wil de straat – jullie dus – in de raad brengen! Als de hoge dames en heren hun ivoren toren niet uitkomen, dan komen wij wel de toren bestormen. Dat hebben we gedaan door de mensen van BaanStede een stem te geven en zelf te laten spreken in de raad, en dat doen we vandaag door jullie aanwezigheid. Jong en oud, scholier en student, werkend en baanloos, wit en zwart, man en vrouw. Samen!

De SP kan helaas ook niet van de ene dag op de andere de wereld veranderen, zelfs niet in Zaanstad. Nog niet. Dat kunnen jullie alleen, en de vele duizenden anderen die ook boos zijn, maar de weg vooruit gewezen moet worden. Het alternatief van verzet. Laat de demonstratie vorige week de aftrap geweest zijn voor een landelijke massabeweging voor een sociale uitweg uit de crisis. Laat vandaag de eerste stap zijn geweest voor een beweging in Zaanstad. Sluit je aan bij het comité “Zeg nee tegen armoede”. Dat is ook participatie. In de participatiesamenleving die ik wil, komen jullie voor jezelf op, tegen de gevestigde macht. En we moeten na vandaag verder. Op naar 30 november, de grote vakbondsdemonstratie.

Natuurlijk, stem dus bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar links. In je eigen belang. Maar vooral: wordt en blijf actief, blijf betrokken! Het gaat om jullie, hou ons scherp. Sluit je aan bij de SP, wordt lid van een bond, doe mee met het Zaanse comité tegen armoede. Help de SP de werkende klasse en de mensen die lijden onder de bezuinigingen goeed te vertegenwoordigen en een strijdbaar politiek alternatief bieden voor de bezuinigingspartijen.

Voor een socialistisch alternatief! Laat de rijken de crisis betalen!

U bent hier