h

SP en D66 vragen naar privacy bij gemeente

5 december 2013

SP en D66 vragen naar privacy bij gemeente

Roland van BraamDe SP maakt zich al langer zorgen over hoe er met persoonlijke gegevens van inwoners wordt omgesprongen (zie ons dossier hierover). Vooral de toentertijd verplichte vingerafdruk bij het ophalen van een paspoort vonden wij reden om daar goed onderzoek naar te doen. Wij vinden dan ook privacy een recht en maken ons zorgen om de big brother-staat duie nu wordt opgetuigd. Deze keer stelden we samenĀ  met D66 schriftelijke vragen aan het college over hoe de gemeente Zaanstad omgaat met de privacy van haar inwoners.

SP en D66 stelen deze vragen naar aanleiding van het rapport van de inspectie van sociale zaken en werkgelegenheid. Uit dit rapport blijkt namelijk dat een groot deel van de Nederlandse gemeenten niet aan de normen voldoet met betrekking tot de bescherming vanersoonsgegevens. Ook blijkt dat er bij veel gemeentes de gegevens van bekende Nederlanders met regelmaat zonder noodzaak worden geraadpleegd.

  1. Is het college bekend met het onderzoek en de uitkomsten hiervan?
  2. In hoeverre voldoet de bescherming van persoonsgegevens in de gemeente Zaanstad aan de normen die hiervoor zijn gesteld?
  3. Heeft het college aanwijzigen dat er binnen de gemeente Zaanstad op ongeoorloofde wijze gegevens van bekende inwoners zijn geraadpleegd? Zo nee, is daar een gedragscode voor?
  4. Wat gaat het college doen om de bescherming van persoonsgegevens, indien nodig, te verbeteren?

U bent hier