h

En plotseling was de koelkast leeg

7 maart 2014

En plotseling was de koelkast leeg

Een gesprek met vrouwen van Marokkaanse- en Turkse afkomst, laat niet alleen een cultuurverschil zien. De afstand tussen de participatiesamenleving, die de overheid voor ogen heeft en de realiteit van hun leven lijkt zeer groot.

Door Wim Verhoeven

Het is even zoeken naar de juiste communicatie, maar al snel begrijpen we elkaar volledig. Zij hebben nooit deel genomen aan het arbeidsproces. Een vrouw vertelt.
Haar man is zijn werk kwijtgeraakt en daarna kwam het gezin met 3 kinderen al snel in de problemen. ‘De schuldsanering diende zich aan en op een dag was plotseling de koelkast leeg’. Uiteindelijk wordt de weg naar de voedselbank gevonden.

‘Afhankelijkheid is vervelend, maar het is de enige manier om voldoende te eten’. Deze uitspraak stemt wel tot nadenken. Haar man is van de spanning en stress ziek geworden. Zelf lijdt zij aan chronische slapeloosheid. Er zijn geen sociale contacten. Haar analyse : ‘De ongelijkheid in Nederland was eerder veel minder dan nu’.

Een ander is een echtscheiding en vijf kinderen verder in een totaal verwarde situatie terechtgekomen. Door onwetendheid met regelingen, raakte ze in de schuldsanering en werd cliënte van de voedselbank. Een oudere dochter en schoonzoon ondersteunen haar.

Zij is doodsbang dat haar kinderen in de huidige maatschappij hetzelfde lot treft. Hoewel er geen ruimte is voor extra’s of vakantie, zijn de kinderen en positief denken de ‘reddingsboeien’ op een ruwe zee. Het principe van onze premier ’ik koop dus ik besta’ heeft volgens hen niets met een normaal en gelukkig leven van doen. Als je te weinig hebt is het niet goed maar zij zetten zich tevens af tegen overdaad.

Plotseling ziet een van hen de volgende tekst op tafel : ‘Bezitten wij onze spullen, of zijn het de spullen die ons bezitten’. Met grote aandacht schrijft ze de woorden op. Na een moment van stilte en bezinking stopt ze het kladblokje in haar tas om er thuis verder over na te denken. Wat betekenen ‘zelfredzaamheid’ en ‘eigen kracht’ als je in zo’n situatie gevangen zit?

Gesprek door Wim Verhoeven voor de Koffiekring Zaanstad, een niet-partijgebonden vrijwilligersinitiatief voor mensen die door de maatschappelijke veranderingen worden getroffen. Ook getroffen door
bezuinigin
gen? Mail Wim! verhoevenkoffiekring@tele2.nl

U bent hier