'Beboeten uitkeringsgerechtigden omdat het moet, niet omdat het werkt'
'Beboeten uitkeringsgerechtigden omdat het moet, niet omdat het werkt'
De gemeente Zaanstad heeft in 2013 486 keer maatregelen opgelegd aan uitkeringsgerechtigden en 27 boetes opgelegd. Bij een van de introductiebijeenkomsten heb ik de ambtenaar die de presentatie hield, gevraagd of onderzocht werd wat het effect van de maatregelen en boetes is. De ambtenaar keek mij glazig aan en antwoordde dat de maatregelen geen verdere bedoeling hebben, maar domweg worden opgelegd omdat het moet.
Door Evert Hartog, raadslid
In de stukken van de gemeente lees ik dat de strenge handhaving als doel heeft het maatschappelijk draagvlak te behouden. Of het maatschappelijk draagvlak voor de bijstand de laatste jaren onder druk is komen staan is niet onderzocht. Tevens is niet onderzocht wat de effecten van de maatregelen en boetes zijn. Het kabinet heeft deze maatregelen o.a. ingevoerd met het idee dat sommige mensen 'te lui' zouden zijn om zonder het opleggen van boetes en maatregelen actief naar werk te zoeken. Een maatregel die UWV kan nemen is bijvoorbeeld het tijdelijk verlagen van de uitkering.
Of de boetemaatregel mensen activeert weten we dus niet en het interesseert de gemeente kennelijk ook niet. Daar komt nog bij dat het stempel 'fraude' vaak wel erg makkelijk gegeven wordt door het UWV. In 2010 heeft de ombudsman bijvoorbeeld al uitgebreid gerapporteerd over onterechte boetes voor ZZP'ers, en ook daarna hebben de ombudsman en de FNV regelmatig kritiek gehad op de botte bijl-methode van UWV. Zij hebben aangetoond dat UWV regelmatig verkeerde beslissingen neemt of te traag handelt. Honderden mensen zijn hierdoor zwaar gedupeerd. De krant de Stentor komt nu met een zwartboek over de botte bijl-methode bij uitkeringsinstantie UWV.
- Zie ook:
- Fractienieuws
- Opinie
- Sociaal