h

'Mensen maken zich vreselijk druk'

2 juni 2014

'Mensen maken zich vreselijk druk'

Direct na binnenkomst en het serveren van de koffie openen de deelnemers de discussie. Ik spreek deze ochtend met cliënten van, zoals het wordt genoemd, 'sector werk en inkomen' (sociale zaken). Zij behoren tot de groep minima in de breedste zin van het woord.

Door Wim Verhoeven

Ze beschrijven een wereld die bij mij een beeld oproept van een donkere tunnel zonder uitgang. ‘De financiële problemen worden steeds groter’. De vermindering van
toeslagen en de kosten van levensonderhoud die steeds hoger worden zijn tegengestelde krachten. ‘Iedereen moet heel voorzichtig zijn, maar dat voorkomt dikwijls
niet dat het fout gaat’. ‘Mensen maken zich vreselijk druk’. De plichten die aan eenuitkering vastzitten en de angst iets niet meer te kunnen betalen zijn echte pijnpunten.

De psychische problemen nemen enorm toe. Volgens hen wordt de hulpverlening ‘krapper’ en meer bureaucratisch. Een gevoel van deze mensen : ’de verantwoordelijkheid ligt meer bij hen dan bij de overheid en wordt niet gedeeld’.

Het principe van ’eigen schuld’ moet volgens iemand aan tafel uit het hoofd worden gepraat van hen die het goed hebben. Het gros kan er niets aan doen. Zij wijzen erop dat nu het slechter wordt ook de conflicten tussen groepen van verschillende culturen toenemen. ’Ze wijzen naar elkaar’. De afstand wordt groter. Door vooroordelen ontstaat een vicieuze cirkel.

Er volgt een schrijnende aanklacht. ’Velen voelen zich eenzaam en buitengesloten’ Al snel krijgt iemand een stempel opgedrukt. Discriminatie wordt aan den lijve ondervonden. Een man vertelt dat hij een week niet heeft kunnen slapen door een huisuitzetting van zijn buurman. ’Een schrijnend geval’.

Medeleven en begrip zijn ingrediënten van hun leven. Enkele voor hen onduidelijke regelingen ten aanzien van tegenprestatie en medische zorg door vrijwilligers passeren de revue. ‘Zelfredzaamheid moet samenredzaamheid worden, zijn woorden die achtergelaten worden door deze groep. Er ligt nog een lange weg voor ons.

Wim Verhoeven interviewt Zaankanters voor de Koffiekring Zaanstad, een niet-partijgebonden vrijwilligersinitiatief voor mensen die door de maatschappelijke veranderingen worden getroffen. Ook getroffen door bezuinigingen? Mail Wim! verhoevenkoffiekring@tele2.nl

U bent hier