h

Regulier wietteelt in Zaanstad

23 november 2014

Regulier wietteelt in Zaanstad

Roland van BraamDe SP vindt het een rare zaak dat de verkoop van wiet (cannabis) legaal is, maar de ervan productie niet. Zo wordt de coffeeshop aan de voorkant gedoogd (en terecht!), maar vindt de levering van nieuwe voorraad aan de achterkant van dezelfde coffeeshop in illegaliteit plaats. Dus je mag wel kopen maar niet verbouwen. Heel krom eigenlijk, en een achterhaalde constructie.

Bijdrage in het Zaans Beraad van 20 november 2014 door raadslid Roland van Braam

Door het uit de illegaliteit te halen kan de politie zich op andere zaken richten. En je haalt het uit de criminaliteit. Uit een artikel van 7 februari 2013 van de Telegraaf blijkt namelijk dat ondanks de grotere inzet van politie en justitie niet verder komen in hun strijd tegen illegale wietteelt. En leraar rechtswetenschappen Jan Brouwer vind dat gemeenten zelf wietplantages mogen beginnen, om zo een einde te maken aan georganiseerde drugscriminaliteit. Volgens de VVD-minister druist regulering in tegen de internationale regels. Deze internationale regels zijn boterzacht. Want Nederland wordt op dit moment aan alle kanten voorbij gestreefd . Zoals de Amerikaanse staten Washington en Colorado waar teelt is gelegaliseerd. Aldus hoogleraar Brouwer.

Door regulering kunnen we betere wiet kweken zonder allerlei ongezonde toevoegingen en het komt de veiligheid ten goede. Het aftappen van illegaal stroom om wiet te kweken levert gevaarlijke situaties op in woonwijken en in onze industrie gebieden.

Door regulering neemt de druk af bij de politie en brandweer. En het komt de gezondheid ten goede.

De SP hoopt ook dat de burgemeester het voorbeeld volgt van andere grote gemeentes die het wietmanifest ondertekende. Het wordt namelijk tijd dit kabinet gaat luisteren naar de gemeentes die dit manifest ondertekenden.

En gereguleerde gemeente wietteelt zorgt voor werkgelegenheid. Wellicht iets voor onze Baanstedelingen!

Meer lezen?

U bent hier