h

Petje af voor bewoners Westzanerdijk

6 februari 2015

Petje af voor bewoners Westzanerdijk

Nora SwagermanAls we het hebben over participerende burgers, dan mogen we toch stellen dit experiment geslaagd is. Het is de bewoners en de ondernemers van de Westzanerdijk gelukt een uitstekend document te produceren. Zij hebben samen een visie voor hun woon en werkgebied ontwikkeld. De gemeente heeft dit traject gefaciliteerd en het resultaat, inclusief de geschiedenisles, en de verslagen van de bewoners- en ondernemersbijeenkomsten mag er zijn. Petje af voor dit experiment!

Bijdrage van raadslid Nora Swagerman het Zaans Beraad op donderdag 5 februari 2015

De buurtvisie belicht 6 pijlers waar de bewoners en de ondernemers zich op zouden willen focussen. Wij allemaal, hebben veel wensen en we weten ook, dat nooit al onze wensen vervuld zullen worden.

Een aantal van de wensen lijken mij in samenwerking met de gemeente gemakkelijk te realiseren, zoals:
- adoptie van groenprojecten
- inrichten van speelplaatsen
- fiets en wandelroutes
- en “auto te gast” projecten

Moeilijker zal het zijn met de Aris van Broekweg. Die zou inderdaad wel een face lift kunnen gebruiken, echter daar zitten bestemmingsplannen in de weg. Maar mogelijk is daar wel een oplossing voor te vinden.

Nog moeilijker zal het zijn om het gebouw “De Buiging” even weg te denken. Het tekort aan woonruimte is groot, dus... of dat gewenst is?

Maar zoals gezegd, niet alle dromen worden werkelijkheid.

Wel hoop ik van harte dat de droom om de Fronik-boerderij te behouden gerealiseerd kan worden. Zeker met de functies waar nu aan gedacht wordt.

Nogmaals veel waardering voor de bewoners en ondernemers die veel tijd hebben gestoken in het tot stand komen van deze buurtvisie.

Nu is het de beurt aan de politiek!

Allereerst wil ik ook mijn waardering uitspreken voor de wethouder en de ambtenaren dat zij een dergelijk experiment zijn aangegaan. En ik hoop dat bij toekomstige gebiedsontwikkelingen dit experiment een normale werkwijze is geworden.

Verder stel ik mij zo voor dat het college op korte termijn met een discussienota komt, waarin zij de mogelijkheden en de onmogelijkheden en uiteraard de financiële haalbaarheid van de genoemde pijlers beschrijft.

En waarin het college de stappen beschrijft hoe zij denkt verder te gaan met deze buurtvisie, met de bewoners en met de ondernemers. En welk traject hierin voor de raad is weg gelegd.

U bent hier