h

SP tweede partij in Zaanstad!

19 maart 2015

SP tweede partij in Zaanstad!

Foto: Lieke van Schie / www.zaanstreek.sp.nl
De SP was bij de Europese verkiezingen al de derde partij geworden, maar sinds 18 maart zijn we de tweede partij in Zaanstad! 6938 Zaankanters stemden bij de Provinciale Statenverkiezingen op de socialisten.

Alleen de PVV is (helaas) nog groter, maar de PVV verloor anderhalfduizend stemmen terwijl de SP als één van de weinige partijen ongeveer het aantal stemmen behield, ondanks de lagere opkomst.

De PvdA heeft zoals verwacht in Zaanstad een ongenadig pak slaag gehad: ze zijn meer dan gehalveerd. D66 heeft daar opvallend weinig van geprofiteerd, de VVD blijft groot maar verloor flink.

De SP haalde 14,3 procent, dus ongeveer één van de 7 uitgebrachte stemmen in Zaanstad. Dat wijkt in positieve zin af van het toch al mooie landelijke resultaat: met 12,6 procent is de SP nu de derde partij van Nederland. En dus de tweede partij in Zaanstad, de dertiende gemeente qua inwonertal van Nederland.

Landelijk werd afgerekend met het afbraakbeleid van de VVD en PvdA én met de zogenaamde 'constructieve oppositie' (oa. D66). Zij krijgen geen meerderheid in de Eerste Kamer.

In de traditioneel rode Zaanstreek was de afrekening nóg groter, waaronder bijna 7.000 stemmen op de échte oppositie en dus het 100% sociale alternatief van de SP.

Foto: SP / www.zaanstreek.sp.nl

Namens de SP Zaanstreek: kiezers bedankt! En nu verder met het verzet en voor een links en dus solidair en socialistisch alternatief op neoliberale afbraak!

Meer lezen?

U bent hier