h

Bed, bad en brood ook in Zaanstad

8 mei 2015

Bed, bad en brood ook in Zaanstad

De regeringspartijen hebben op 22 april jongstleden een compromis bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het compromis houdt in dat er voorlopig slechts in zes steden opvang komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers voor een duur van een beperkt aantal weken.

Als de uitgeprocedeerde asielzoekers dan alsnog niet meewerken aan hun uitzetting dan hebben zij geen recht meer op opvang. Als gemeenten niet meewerken, worden zij gekort op hun integratiebudget. Het is de bedoeling van de regering dat dit compromis uitgewerkt gaat worden met de gemeenten en de VNG in november van dit jaar in een bestuursakkoord.

Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden over dit compromis. Het begrip “een beperkt aantal weken” blijft vaag. Bovendien hebben veel gemeenten (zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Groningen, Arnhem en Nijmegen) al uitgesproken zich niet aan dit voorstel te houden. De bestuurders van deze steden vinden onder andere dat zij een zorgplicht hebben ten opzichte van al hun inwoners. Door het verzet van veel gemeenten staat het aantal gemeenten waar een opvang gaat komen ook niet meer vast.

Niemand hoeft op straat te slapen

De SP, ROSA, GroenLinks, PvdA, D66, de ChristenUnie en het CDA en het ZOG stellen vast:

  • Er is geen verandering gekomen in de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa dat de overheid moet zorgen voor basale voorzieningen voor mensen zonder rechtmatig verblijf die in Nederland leven
  • Ook Zaanstad heeft een zorgplicht ten opzichte van al haar bewoners, niemand zou op straat hoeven slapen in Zaanstad
  • Op 22 januari 2015 heeft de Raad van Zaanstad met grote meerderheid de bijgevoegde motie aangenomen, die zich uitspreekt om een sobere opvang te organiseren voor uitgeprocedeerde asielzoekers en aandacht te blijven vragen bij het kabinet voor een structurele oplossing
  • Op dit moment bevinden zich slechts enkele uitgeprocedeerde asielzoekers in Zaanstad

Plicht tot zorg voor alle mensen in onze stad

Daarom vragen wij aan het College:

  • Ziet het College het voorstel van het kabinet van 22 april 2015 als een structurele oplossing van het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers?
  • Hoe ziet het College in dit verband de uitvoering van de op 22 januari 2015 met grote meerderheid door de raad aangenomen motie om voor een sobere opvangt te zorgen voor uitgeprocedeerde asielzoekers? Is het College van plan om toch voor een sobere opvang van bed, bad en brood te zorgen voor uitgeprocedeerde asielzoekers?
  • Is het College het met ons eens dat zij te allen tijde een zorgplicht heeft ten opzichte van haar bewoners en ook dus ten opzichte van de uitgeprocedeerde asielzoekers?
  • Vindt het College het redelijk dat zij door eventueel niet mee te werken aan dit akkoord gekort worden op het integratiebudget?
  • Hoe ziet het College het dat veel verantwoordelijkheid in deze zaak bij de gemeenten wordt neergelegd zonder daarover in gesprek te gaan met de gemeenten?
  • Is het College van plan om samen met andere gemeenten en mogelijk in VNG verband in gesprek te gaan met het kabinet over de onduidelijkheden en onredelijkheden van dit voorstel?

Meer lezen?

U bent hier