h

Boetes participatiewet buitenproportioneel en onmenselijk

18 mei 2015

Boetes participatiewet buitenproportioneel en onmenselijk

Evert in actie
Een vrouw die het dubbele van 34.000 euro moet betalen omdat ze op haar kleinkinderen past, een vrouw die een boete van 40.000 euro krijgt omdat ze 4 kittens die bij haar in huis zijn geboren tegen kostprijs kwijt wil via marktplaats, een man die een zelfmoordpoging doet en zijn woning opblaast vanwege het getreiter van de sociale dienst, die 146 documenten opvraagt en geen uitkering wil geven waar hij recht op heeft, een man die 46.000 euro boete krijgt vanwege een optreden op koningsdag, een vrouw die 264 euro gekort wordt op haar uitkering omdat ze mantelzorg aan haar dementerende ex geeft, een vrouw die 9 maanden wordt bespioneerd ook als ze in ondergoed loopt, en onterecht beschuldigd wordt van samenwonen.

Door Evert Hartog, raadslid

Al deze mensen zijn ernstig getraumatiseerd. De vrouw die voor haar demente ex wilde zorgen en werd gekort op haar uitkering heeft daar nachtmerries van. Buurtzorg moest de zorg overnemen, haar ex is inmiddels overleden...

Het programma De Monitor van 17 mei heb ik met tranen in mijn ogen van onverholen woede bekeken. Mensen worden in Nederland door de sociale diensten doelbewust kapot gemaakt. Wethouders vinden het onterecht dat kleine overtredingen even streng worden aangepakt als echte fraude.

Uit een peiling van het blad binnenlands bestuur onder 66 wethouders sociale zaken blijkt dat 61 % van de wethouders sociale zaken vindt dat de opgelegde boetes niet in verhouding staan tot de geconstateerde overtreding, 82 % van deze wethouders wil meer vrijheid bij fraude bestrijding, om zo onredelijke maatregelen tegen te kunnen houden.

De regels zorgen ervoor dat deze mensen geen enkel toekomstperspectief meer hebben aldus de wethouder van Roermond. Zie hier het topje van de ijsberg van de gevlogen van het dictatoriale overheidsbeleid bij de participatiewet. Een uitnodiging om te reageren op het programma wordt door Staatssecretaris Kleinsma laf afgeslagen.

Ondertussen heeft de SP in de Tweede Kamer een motie ingediend die is aangenomen om oppassen op kinderen niet meer te beboeten, de SP wethouder in Amsterdam heeft de boete voor het oppassen op kleinkinderen ingetrokken en gaat de zaak opnieuw bekijken en de SP in Zaanstad heeft de problemen hier op de agenda gezet.

In Zaanstad willen alle partijen rechts van GroenLinks, inclusief helaas de PvdA, echter niets weten van een versoepeling van de regels. Zo zijn we aan nietsontziende willekeur uitgeleverd en de ellende duurt voort, want ook in Zaanstad worden mensen met een uitkering vervolgt als criminelen.

Donderdag 21 mei dienen we weer een motie in om deze redeloze maatregelen te voorkomen. Dan zal definitief blijken welke partijen aan de goede kant en welke partijen aan de verkeerde kant van de rode lijn van goed en kwaad staan.

De regels zijn ingevoerd door de VVD, onder druk van de PVV en met medewerking van de PvdA. Die partijen zijn levensgevaarlijk, zou je haast gaan denken...

U bent hier