h

SP stelt vragen over opening recreatieterrein Nauerna

26 juni 2015

SP stelt vragen over opening recreatieterrein Nauerna

Evert HartogOp 27 juni wordt feestelijk fase 1 van het recreatiepark op de vuilstort van Nauerna geopend. Ondertussen gaat de vuilstort aan de andere kant van de berg door tot uiterlijk 2022. Het nieuwe bestemmingsplan voor de Nauernasche polder is nog niet vastgesteld, de MER, Milieu Effect Rapportage is nog niet behandeld en het monitoringplan voor de veiligheid is nog niet in werking getreden.

Schriftelijke vragen door raadslid Evert Hartog

Hoewel het een aardig cadeau aan de Zaanse bevolking is om een mooi recreatiepart aan te leggen op de vuilstort waar o.a. de resten van de Bijlmerramp liggen begraven, lijkt het ons toch wat voorbarig om het eerste deel nu al open te stellen voor het publiek. Voor de SP was dat aanleiding om schrtiftelijke volgende vragen te stellen aan het college.

Recreatie naast open afvalstort?

Op 27 juni is er een feestelijke opening van Fase 1 Park Nauerna, bovenop de afvalstort aldaar.

Aan de andere kant van de berg gaan de stortactiviteiten tot uiterlijk 2022 door. Het nieuwe bestemmingsplan Nauernasche polder is nog niet in werking getreden en de MER en het onderzoek naar veilig recreëren moeten nog door de Gemeenteraad worden besproken.

Vragen SP

  • Waarom wordt het park al opengesteld voor het publiek voordat de raad kennis heeft genomen van de MER en het veiligheidsonderzoek en voordat het nieuwe bestemmingsplan in werking is getreden dat recreatie onder voorwaarden toestaat?
  • Volgens de nu geldende omgevingsvergunning is openstelling zonder dichte bovenafdichting niet toegestaan. Er is weliswaar een afdichtingslaag aangebracht maar het wordt ons niet duidelijk of dat een dichte bovenafdichting is, zoals is vereist of slechts een doorlatende grondlaag. Is deze verplichte dichte bovenafdichting aangebracht zoals dat uiterlijk 30 jaar na de onderafdichting had moeten gebeuren? De onderafdichting is volgens onze informatie in 1983 en 1985 aangebracht dus langer dan 30 jaar geleden.
  • Volgens het huidige bestemminsplan mag de stort pas worden opengesteld voor recreatie als er niet meer wordt gestort. Geldt de regel dat recreatief gebruik mag worden gemaakt van het gebied nadat de stortingen zijn gestopt per compartiment of nadat de stortingen in het hele gebied zijn gestopt?
  • Het veiligheidsoverleg dat tot een nieuw monitoringsplan moet leiden heeft nog niet tot een nieuw monitoringsplan geleid, waarin de veiligheid van de stort moet worden geregeld, en is derhalve nog niet door gemeenteraad vastgesteld. Wij kunnen niet vaststellen of recreëren op deze plek aantoonbaar veilig is. Kunt u veiligheidsrisico’s uitsluiten?

Meer lezen?

U bent hier